Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Інтелектуалізація економіки

Спеціальність: Економіка
Код дисципліни: 6.051.02.E.103
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Менеджмент персоналу та адміністрування
Лектор: Ситник Йосиф Степанович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен знати:
- предмет і завдання дисципліни «Інтелектуалізація економіки»;
- основні теоретичні засади та принципи процесів інтелектуалізації економіки;
- підходи до формування передумов інтелектуалізації економіки;
- методи прогнозування, планування та організування процесів інтелектуалізації економіки;
- класифікацію ознак та чинників впливу на процес інтелектуалізації економіки;
- інструментарій моніторингу, діагностування та критерії й показники оцінювання процесів інтелектуалізації економіки;
- моделі економічної діяльності, творчі підходи до середньострокового і довгострокового прогнозування інтелектуалізації національної економіки.
У результаті вивчення модуля студент повинен вміти:
- визначати місію та цілі інтелектуалізації економіки;
- об’єктивно оцінювати процеси та наслідки інтелектуалізації економіки;
- оцінювати ефективність інвестування в інформатизацію та інтелектуалізацію економіки;
- аналізувати інтелектомісткість ВВП країни та динаміку змін структури національної економіки, форм і рівня зайнятості населення працездатного віку;
- розробляти комплекс альтернатив розвитку національної економіки на основі її інтелектуалізації;
- розробляти комплекс мотиваційних механізмів і програм щодо популяризації процесів інтелектуалізації праці серед українців, у підприємницькому секторі та економіці загалом;
- формувати національні та підприємницькі конкурентні переваги в умовах інтелектуалізації економіки.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: Історія економіки та економічної думки, Національна економіка та її сталий розвиток, Економіка підприємства, Економіка праці і соціально-трудові відносини, Просторова організація бізнесу, Управління персоналом, Корпоративна культура.
Корреквізити: Регулювання зайнятості в національній економіці, Мотивування персоналу, Управління інтелектуально-знаннєвими активами, Методологія та організація наукових досліджень в економіці.
Короткий зміст навчальної програми:
Вивчення дисципліни «Інтелектуалізація економіки » має на меті сформувати у фахівців системні знання у сфері інтелектуалізації економіки, інтелектуального капіталу та трансферу інтелектомістких технологій, здатність виявляти й розвивати інтелектуальну активність індивідів та суб’єктів господарювання. Здатності відстежувати, систематизувати та аналізувати еволюційний шлях трансформації моделей національної та світової економіки, цифрових технологій. У межах дисципліни розглядаються питання сутності національного, регіонального та секторального інтелектуального потенціалу та капіталу, інформаційних технологій як природних чинників інтелектуалізації економіки. Розглядаються тенденційні та демографічні особливості розвитку національного ринку праці та його впливу на процес інтелектуалізації економіки. Дисципліна орієнтована на формування передумов примноження інтелектуальної власності нації як джерела розвитку національної та світової економіки, складових інтелектуальної економіки як чинників економічного зростання. Дисципліна спрямована на формування і ефективне використанням національних інтелектуальних ресурсів, оцінювання фінансово-інвестиційного забезпечення науки в Україні як фактора інтелектуалізації та інноваційного розвитку економіки, формування інтегрованої інформаційної системи для потреб інтелектуалізації економіки та управління підприємств, методичні основи оцінювання ефективності рівня її інтелектуалізації. Дисципліна розрахована на майбутніх фахівців менеджменту, управління людськими ресурсами, у сфері підприємництва та державного управління й місцевого самоврядування та усіх зацікавлених осіб у питаннях інтелектуалізації економіки.
Рекомендована література:
1. Петренко В.П. Інтелектуальні ресурси соціально-економічних систем: аспекти інноваційного управління. Монографія / В. П. Петренко. – Івано-Франківськ: ПП Курилюк В. Д., 2009. – 196 с.
2. Ситник Й.С. Інтелектуалізація систем менеджменту підприємств: концепція, системний моніторинг та моделювання : монографія / Й.С. Ситник. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2017. – 380 с.
3. Ситник Й.С. Теоретико-методологічні засади інтелектуалізації систем менеджменту підприємств : монографія / Й.С. Ситник. – Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 248 с.
4. Князев С.Н., Шрубенко А.Г. Интеллектуализация – стержневая основа развития экономики и управления / С.Н. Князев, А.Г. Шрубенко // Проблемы управления. – 2007. – №3(24). С. 16-25.
5. Другов, О.О., 2009. Інтелектуалізація – як шлях до підвищення конкурентоспроможності реального сектора економіки України. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2 (7), с. 206-211.
6. Інтелектуальна економіка: глобальні тенденції та національні перспективи: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції з міжнародною участю. – Житомир: ЖНАЕУ, 2015. – 256 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (40%): розв’язування аналітичних завдань, усне опитування, тести.
Підсумковий контроль (60%, контрольні заходи, екзамен): тестування (15%), теоретичні питання (15%), проблемно-пошукові та діагностичні завдання (30%).