Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Управління договірною діяльністю в корпораціях

Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.072.01.E.28
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Фінанси
Лектор: кандидат економічних наук, доцент Політило М.П.
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення модуля студент повинен:
- знати: сутність, принципи та моделі корпоративного управління; місце корпоративного управління в загальній системі управління підприємством; чинне законодавство в Україні з корпоративного управління; зовнішні й внутрішні чинники, що вливають на систему корпоративних відносин; типи, категорії та характерні ознаки акцій як пайових цінних паперів, процедури випусків цінних паперів; органи корпоративного управління та учасники корпоративних відносин.
- уміти: проводити аналіз системи корпоративного управління акціонерного товариства; формувати органи управління акціонерного товариства згідно з їх функціями та статутом; розробляти положення про органи управління акціонерних товариств; готувати документи для проведення загальних зборів акціонерів, наглядових рад; володіти методами та засобами прийняття управлінських рішень у системі корпоративного управління.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- пререквізит: стратегія фінансових установ;
- кореквізит: фінансові мотиватори персоналу корпорації.
Короткий зміст навчальної програми:
Корпоративне управління як фактор розвитку економіки. Концепції та моделі корпоративного управління. Інституціональні засади корпоративного управління. Організаційні елементи корпоративного управління. Механізми корпоративного управління. Інформаційна система корпорації. Корпоративна соціальна відповідальність. Злиття і поглинання як форма корпоративного управління. Ефективність та якість корпоративного управління. Корпоративне управління та інвестиційний процес. Управління державними корпоративними правами. Цінні папери та їх контроль в корпоративному управлінні.
Рекомендована література:
1) Живко З.Б. Корпоративне управління в системі економічної безпеки: навчальний посібник / З.Б. Живко, О.Р. Сватюк, М.І. Копитка. – Львів: ЛьвДУВС, 2018. – 455с.
2) Швець Ф.Д. корпоративне управління: навчальний посібник / Ф.Д. Швець. – Рівне : НУВГП, 2017. – 320 с.
3) Сергійчук С.І. Корпоративне управління: навчальний посібник / С.І. Сергійчук . - Миколаїв: НУК, 2016. – 228 с.
4) Давиденко Н.М., Буряк А.В. Корпоративне управління: навчальний посібник / Н.М. Давиденко, А.В. Буряк. – К.: ЦП «Компринт», 2015. – 346 с.
Методи і критерії оцінювання:
- поточний контроль (30 %): розв’язування тестів, усне опитування
- контрольний захід (70 %, екзамен)