Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Внутрішній аудит і банківський контролінг

Спеціальність: Фінанси, банківська справа та страхування (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.072.03.E.53
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Фінанси
Лектор: к.е.н., доц. Курило Оксана Богданівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знати сутність контролю в банку; законодавчу базу, інструктивні матеріали, що регламентують проведення контролю та аудиту в банку; прийоми і методи фактичного і документального контролю; методику планування і організації контролю і внутрішнього аудиту в банку; етапи проведення внутрішнього аудиту та контролю в банку;
- організовувати внутрішні та зовнішні перевірки в банку; проводити оцінку показників та результатів внутрішнього контролю та аудиту; використовувати документальні прийоми і методи аудиту та контролю; проводити контрольні інвентаризації та використовувати фактичні прийоми контролю; складати плани та програми проведення аудиту; проводити перевірки та аудит окремих банківських операцій;
- аналізувати первинні та зведені документи банку; оформлювати основні документи і результати контролю та аудиту; складати аудиторський висновок, в тому числі щодо адекватності системи внутрішнього контролю; визначати вплив порушень на діяльність банку.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
-гроші та кредит;
- банківські операції;
-фінансовий аналіз;
кореквізити:
- європейський сертифікат банкіра
- міжнародна банківська діяльність
Короткий зміст навчальної програми:
Організаційно-правові засади, методи та техніка контролю в банківських установах; Внутрішній контроль та внутрішній аудит у банку; Організація і методика контролю стану бухгалтерського обліку та звітності;Система планування та документування роботи аудиторів банку; Контроль касових операцій; Контроль безготівкових розрахунків;Контроль депозитних і кредитних операцій; Контроль фінансових результатів банку.
Рекомендована література:
1. Аудит (Основи державного, незалежного професійного та внут рішнього аудиту) : підручник / за ред. проф. В. В. Немченко, О. Ю. Редько. – К. : Центр учбової літератури, 2012. – 540 с.
2. Аудит у банках : навч. посібник /за заг. ред. к. е. н., доц. О. М. Сарахман. – К. : УБС НБУ, 2007. – 334 с.
3. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.
4. Банківська система України : монографія / В. В. Коваленко,
5. О. Г. Коренєва, К. Ф. Черкашина, О. В. Крухмаль. – Суми : ДВНЗ «УАБС НБУ»,
2010. – 187 с.
6. Кірєєв О. І. Внутрішній аудит у банку : навч. посіб. / О. І. Кірєєв. – К. :
ЦУК, 2006. – 220 с.
7. Сарахман О. М. Методи і прийоми аудиторської діяльності в банку / О. М. Сарахман, О. І. Скаско // Вісник Львівського національного аграрного університету : економіка АПК. – 2012. – № 19 (1). – С. 421–429.
8. Скаско О. І. Система контролю банківської діяльності в Україні: теорія та практика : монографія / О. І. Скаско. – Львів : Тріада плюс, 2012. – 308 с.
Методи і критерії оцінювання:
- усне опитування, (30%)
- підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)