Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Режими роботи нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії в ЕЕС

Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.141.01.E.45
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Електроенергетика та системи управління
Лектор: к.т.н., доцент Козовий Андрій Богданович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Здатність продемонструвати знання і розуміння наукових і математичних принципів, необхідних для розв’язування інженерних задач та виконання досліджень в області електроенергетики, електротехніки та електромеханіки;
2. Вибирати методи і моделювати явища та процеси в динамічних системах, а також аналізувати отримані результати;
3. Застосовувати інформаційно-комунікаційні технології та навики програмування для розв’язання типових інженерних завдань;
4. Застосовувати знання і розуміння для розв’язування задач синтезу та аналізу елементів систем, характерних обраній спеціалізації;
5. Самостійно виконувати експериментальні дослідження та застосовувати дослідницькі навички за професійною тематикою;
6. Застосовувати системний підхід, інтегруючи знання з інших дисциплін та враховуючи нетехнічні аспекти, під час розв’язання інженерних задач обраної спеціалізації та проведення досліджень;
7. Оцінити доцільність та можливість застосування нових методів і технологій в задачах синтезу електроенергетичних, електротехнічних та електромеханічних систем;
8. Аргументувати вибір методів розв’язування спеціалізованої задачі, критично оцінювати отримані результати та захищати прийняті рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Нетрадиційні та відновлювальні джерела електроенергії
• Особливості конструкцій сучасних генераторів вітрових електричних станцій
• Напівпровідникові перетворювачі сонячної енергії
Короткий зміст навчальної програми:
Конструктивні особливості ВЕС і СЕС та їх вплив на режими роботи і стійкість енергосистеми. Основні види впливу СЕС та ВЕС на режими енергосистем. Особливості впливу ВЕС на енергосистему. Вимоги до систем захисту ВЕС і СЕС. Вимоги до режимів роботи і участі ВЕС і СЕС у протиаварійному управлінні з метою недопущення та ліквідації аварійних режимів в енергосистемах. Урахування потужних ВЕС та СЕС в розрахунках статичної стійкості енергосистем. Вимоги до рівнів напруги в точці приєднання ВЕС та СЕС. Визначення коефіцієнта запасу з статичної стійкості за напругою. Врахування режимів роботи ВЕС та СЕС в розрахунках стійкості. Врахування характеристик ВЕС та СЕС для регулювання напруги та компенсації реактивної потужності. Вимоги до моделювання ВЕС та СЕС в розрахунках електричних режимів та стійкості енергосистем.
Рекомендована література:
1. Clark K., Nicholas W. Miller, and Juan J. Sanchez-Gasca. «Modeling of GE wind turbine-generators for grid studies», GE Energy 4, 2010. – 92 p.
2. Clark K., Nicholas W. Miller, and Reigh Walling. «Modeling of GE solar photovoltaic plants for grid studies», General Electric International Inc., Schenectady, NY 12345, 2010. – 36 p.
3. IEEE Recommended Practice for Excitation System Models for Power System Stability Studies. IEEE Std 421.5™-2005
4. WECC PV Power Plant Dynamic Modeling Guide / Western Electricity Coordinating Council Modeling and Validation Work Group // Prepared by WECC Renewable Energy Modeling Task Force. April 2014. - 24p.
5. Вимоги до вітрових та сонячних фотоелектричних електростанцій щодо приєднання до зовнішніх електричних мереж [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.uself.com.ua/fileadmin/documents/Wind_and_Solar_PV_Tech_Req_Final_Version_Ukrainian.pdf.
6. ГКД 341.003.001.001.-2000. Приєднання об’єктів вітроенергетики до електричних мереж. Порядок та вимоги. –Київ: 2001.– 21 с.
7. СОУ НЕК 341.001:2019 Вимоги до вітрових та сонячних електростанцій при їх роботі паралельно з об’єднаною енергетичною системою України. Київ 2019. - 33с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних і розрахункової робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль - екзамен: письмово-усна форма (70%)