Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Нетрадиційні та відновлювальні джерела електроенергії

Спеціальність: Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.141.01.E.42
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Електроенергетика та системи управління
Лектор: к.т.н., доцент, Олійник Михайло Йосипович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення дисципліни фахівець повинен
знати: призначення, технологічний процес традиційних електричних станцій; джерела енергоносіїв для традиційної і нетрадиційної енергетики;
вміти: оцінювати наслідки впливу виробництва електроенергії і тепла на традиційних електростанціях; користуватися довідковою літературою; оцінювати перспективи та економічну доцільність використання нетрадиційних та відновних джерел енергії.
набути компетенції: здатність застосовувати на практиці знань з питань виробництва електроенергії на різних видах електричних станцій; здатність креативного мислення під час розв’язання задач з використання нетрадиційних джерел енергії; базові знання наукових понять , теорій і методів для розуміння принципів функціонування обладнання електричних станцій; застосовувати знання й уміння ідентифікувати класифікувати та описувати роботу електростанцій, що використовують нетрадиційні джерела енергії.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: фізика: перетворення основних видів енергії; закон збереження енергії; енергетичні показники електромагнітного випромінювання; хімія: процеси окислення органічних речовин; поняття про матеріальний баланс; тепловий баланс; заходи впливу на кількісні характеристики шкідливих викидів продуктів реакцій; основи використання електричної енергії: технологічні процеси використання теплової та електричної енергії, шляхи їх отримання та перетворення
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні характеристики енерговикористання у світовій економіці; перетворення різних видів енергії у електроенергію; енергія та енергоресурси традиційної енергетики; теплові електричні станції, теплоелектроцентралі та їх вплив на довкілля; фізичні основи функціонування ядерних реакторів та вплив їх на довкілля; енергетичний потенціал водного потоку; типи гідроелектростанцій; гідроенергія припливів та відпливів; вплив різних типів ГЕС на довкілля; геліоенергетика, пряме перетворення сонячної енергії в електричну; термодинамічні СЕС; перспективи розвитку СЕС; енергетичні параметри вітру; виробництво електроенергії на ВЕС; біоенергетика; термічна утилізація побутових відходів; воднева енергетика; використання метану вугільних шахт; використання геотермальної енергії; використання метану сміттєзвалищ тощо.
Рекомендована література:
• Дудурич О.Б. Нетрадиційні та відновлювальні джерела електроенергії: Конспект лекцій для студентів базової вищої освіти за напрямом 6.050701 «Електротехніка та електротехнології» усіх форм навчання. – Л:Ліга-Прес, 2013. -148 с.
• Олійник М.Й. Основи екології виробництва, пересилання та використання електричної енергії. Навчальний посібник/М.Й.Олійник, В.Г.Лисяк. –Львів. Видавництво Львівської політехніки, 2018.
• Використання відновлювальних джерел енергії: Навчальний посібник/Є.В.Обухов. – Одеса: «ТЭС», 1999. -254 с.
• Клименко М.О. Техноекологія: навч. посіб./М.О. Клименко, І.І. Залеський. – К.: ВЦ «Академія», 2011. – 256 с.
• Мхитарян Н.М. Енергетика нетрадиційних і відновлювальних джерел: Досліп і перспективи. – Київ: Видавництво «Наукова думка». 1999. -314 с.
• Соловей О.І..Нетрадиційні та поновлювальні джерела енергії: Навчальний посібник/ О.І.Соловей, Ю.Г.Лега, В.П.Розен, О.О.Ситник, А.В.Чернявський, Г.В.Курбака; за заг. ред. О.І. Солов’я. –Черкаси:ЧДТУ, 2007. -490 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (100%); контроль під час практичних занять, контрольна робота (60%); контроль знань (40%); диференційований залік.