Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Хімія канцерогенів
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.59
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: Професор, д.б.н. Гавриляк Вікторія Василівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
•знати які канцерогени існують в природі та яким чином вони засмічують водойми, атмосферу, ґрунти, продукти харчування, питну воду;
• знати можливі шляхи проникнення канцерогенних агентів в біопродукцію;
• знати як класифікуються та оцінюються за ступенем дії антропогенні канцерогени та канцерогенні технології;
• знати методи контролю забруднення навколишнього середовища, критеріями якості якого є гранично допустимі концентрації для токсичних та канцерогенних речовин;
• вміти дослідити та організувати контроль забруднення навколишнього середовища.
• знати можливі шляхи проникнення канцерогенних агентів в біопродукцію;
• знати як класифікуються та оцінюються за ступенем дії антропогенні канцерогени та канцерогенні технології;
• знати методи контролю забруднення навколишнього середовища, критеріями якості якого є гранично допустимі концентрації для токсичних та канцерогенних речовин;
• вміти дослідити та організувати контроль забруднення навколишнього середовища.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
Загальна та органічна хімія
Біологічна хімія та молекулярна біологія
Біологія клітини
Генетика (загальна та молекулярна)
Гігієнічні основи охорони продуктів харчування
Кореквізити:
Біомоніторинг, біобезпека, біозахист та екоекспертиза
Загальна та органічна хімія
Біологічна хімія та молекулярна біологія
Біологія клітини
Генетика (загальна та молекулярна)
Гігієнічні основи охорони продуктів харчування
Кореквізити:
Біомоніторинг, біобезпека, біозахист та екоекспертиза
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні принципи канцерогенної небезпеки. Джерела забруднення біосфери канцерогенними речовинами органічної та неорганічної природи (природні катаклізми, техногенні катастрофи, метаболічні перетворення, антропогенні викиди). Забруднення харчових продуктів важкими металами. Забруднення продуктів харчування радіонуклідами. Забруднення нітратами та нітритами. Забруднення продуктів харчування метаболітами мікроорганізмів. Організація та нормативні документи щодо обмеження канцерогенних впливів. Гранично допустимі концентрації токсичних та канцерогенних речовин. Багатостадійність канцерогенезу. Ініціатори та промотори канцерогенезу. Профілактика раку.
Рекомендована література:
1. Токсикологія продуктів харчування: підручник /С. А. Воронов, Ю.Б. Стецишин, Ю.В. Панченко, А.М. Когут. — Львів: В-во Львівської політехніки, 2014. — 556 с.
2. Екологічна біотехнологія. Книга І: підручник / Швед О.В., Миколів О. Б., Комаровська-Порохнявець О.З. — В-во Львівської політехніки, 2014. — 357 с.
3. Екологічна біотехнологія. Книга ІІ: підручник / Швед О.В., Миколів О. Б., Комаровська-Порохнявець О.З. — В-во Львівської політехніки, 2014. — 416 с.
4. Каплин В. Г. Основы экотоксикологии — М.; Издательство Колос, 2006. — 232 с.
5. Вредные вещества в промышленности. Органические вещества / под ред. Н.В.Лазарева, Е.В. Левиной / Л.: Химия, 1976. – т.1, – 496 с.
6. Канцерогенные вещества. Справочник / перевод с англ. А.Ф.Карамышевой / М.: Медицина, 1987. – 335 с.
2. Екологічна біотехнологія. Книга І: підручник / Швед О.В., Миколів О. Б., Комаровська-Порохнявець О.З. — В-во Львівської політехніки, 2014. — 357 с.
3. Екологічна біотехнологія. Книга ІІ: підручник / Швед О.В., Миколів О. Б., Комаровська-Порохнявець О.З. — В-во Львівської політехніки, 2014. — 416 с.
4. Каплин В. Г. Основы экотоксикологии — М.; Издательство Колос, 2006. — 232 с.
5. Вредные вещества в промышленности. Органические вещества / под ред. Н.В.Лазарева, Е.В. Левиной / Л.: Химия, 1976. – т.1, – 496 с.
6. Канцерогенные вещества. Справочник / перевод с англ. А.Ф.Карамышевой / М.: Медицина, 1987. – 335 с.
Методи і критерії оцінювання:
Письмові звіти до лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (30 балів)
• Підсумковий контроль (контрольний захід): письмова форма (70 балів)
• Підсумковий контроль (контрольний захід): письмова форма (70 балів)