Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Біотехнологія ферментних препаратів

Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Код дисципліни: 7.162.01.E.30
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: Комаровська-Порохнявець Олена Зорянівна, к.х.н., доцент
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• знати будову, загальну характеристику, класифікацію та номенклатуру ензимів та ферментних препаратів, джерела їх отримання;
• знати загальні уявлення, молекулярні механізми та термодинамічні закономірності їх дії;
• знати про специфічність дії ферментів та кінетику ферментативних процесів;
• знати шляхи та механізми регуляції ферментативних процесів;
• знати про іммобілізовані ферменти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити:
загальна мікробіологія і вірусологія; біохімія; молекулярна біологія; загальна біотехнологія; фармацевтична хімія;
Кореквізити:
сучасне застосування біотехнологічних методів; методи контролю в біотехнології; нано- та ДНК-технології.
Короткий зміст навчальної програми:
Визначення ферментів, їх властивості, номенклатура та класифікація. Походження та значення ферментів. Будова ферментів. Групи кофакторів. Активний та алостеричний центр ферменту. Класи ферментів. Кінетичні характеристики та термодинамічні закономірності дії ферментів. Молекулярні механізми дії ферментів. Залежність швидкості ферментативної реакції від концентрацій субстрату. Рівняння Міхаелиса-Ментен. Графік Лайнуївера-Берка. Залежність активності ферменту від рН, температури, концентрації ферменту. Одиниці та загальні принципи вимірювання активності ферменту. Регуляція ферментативних процесів. Модифікатори ензиматичної активності: активатори та інгібітори. Механізми інактивації ферментативної активності. Типи інгібування. Активація ферментативної активності. Коферменти та їх класифікація за хімічною природою, за механізмом дії та відповідно до класу ферментів. Ізоферменти. Іммобілізовані ферменти як галузь інженерної ензимології. Носії для іммобілізації ферментів. Застосування іммобілізованих ферментів у біотехнології, фармацевтичній та харчовій промисловості.
Рекомендована література:
1. Губський Ю.І. Біологічна хімія. — Київ; Тернопіль: Укрмедкнига, 2000.
2. Герасименко В.Г. Біотехнологія: Підручник під общ. ред. В.Г. Герасименка. — К.: Фірма «ІНКОС», 2006. — 647с.
3. Иммобилизованные клетки и ферменты. Методы./ Под ред. Д. Вудворта. — М.: Мир, 1988. — 215 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, індивідуальне науково-дослідне завдання (40 балів)
• підсумковий контроль (60 балів, контрольний захід, залік): письмова форма (60 балів).