Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Системи технологій та організація біотехнологічного процесу
Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Код дисципліни: 7.162.01.M.15
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: к.х.н., с.н.с., асистент Хом`як Семен Володимирович,
к.х.н., доцент Курка Марія Северинівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
формування знань про принципи та методи біотехнології як науки та біоіндустрії для виробництва харчових продуктів і для реалізації інноваційних проектів;
-знати біотехнологічні компанії, виробництва та ринки біоіндустрії;
-знати характер виробництв та товарні форми біопродукції;
-здатність до оцінювання, інтерпретації та синтезу інформації і результатів аналізів, вміти визначати якісні та кількісні показники, складати технологічні схеми виробництва для забезпечення нормального біотехнологічного процесу одержання товарних форм біопродукції харчових підприємств
-знати біотехнологічні компанії, виробництва та ринки біоіндустрії;
-знати характер виробництв та товарні форми біопродукції;
-здатність до оцінювання, інтерпретації та синтезу інформації і результатів аналізів, вміти визначати якісні та кількісні показники, складати технологічні схеми виробництва для забезпечення нормального біотехнологічного процесу одержання товарних форм біопродукції харчових підприємств
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити - Гігієнічні основи охорони продуктів харчування, Загальна біотехнологія,
Біотехнологія бродіння, Маркетинг та товарознавство в біотехнології
кореквізити – Моделювання та масштабування біотехнологічних виробництв у системі GMP, Технологія біологічно-активних добавок, Сучасне застосування біотехнологічних методів (промислова біотехнологія)
Біотехнологія бродіння, Маркетинг та товарознавство в біотехнології
кореквізити – Моделювання та масштабування біотехнологічних виробництв у системі GMP, Технологія біологічно-активних добавок, Сучасне застосування біотехнологічних методів (промислова біотехнологія)
Короткий зміст навчальної програми:
Біотехнологія як високотехнологічна галузь промисловості. Типи сировини для біотехнологічних процесів. Основні стадії біотехнологічного процесу. Безперервний та періодичний процеси. Революційний та еволюційний розвиток біотехнології. Продуктивність, собівартість, витрати на виготовлення продукції, показники якості продукції. Застосування принципів ресурсо- та енергозбереження, інтенсифікації, найкращого використання устаткування, оптимального варіанта. Системи керування та моделювання систем керування. Показники якості та економічна оцінка технологічних процесів. Використання біотехнологічних методів в різних галузях, зокрема хімічній, сільському господарстві, енергетиці, харчовій промисловості, медицині, матеріалознавство, приклади. Генна інженерія, «зелена революція», вегетативна гібридизація, калусна технологія. Виробництво біопалива. Високобілкові біотехнологічні харчові продукти.
Рекомендована література:
Харчова біотехнологія / Т. П. Пирог, М. М. Антонюк, О. І. Скроцька, Н. Ф. Кігель. ? К. : Видавництво Ліра-К, 2016. – 408 с.
Система технологій Посібник Остапчук М.В. 2007. - 368 с
Бондаренко А.Д. Современная технология: теория и практика –Киев-Донецк: Вища школа. 1985.-172 с.
Хиччинс И., Бест Д., Джонс Дж. Биотехнология: Принципы и применение. – М., 1988. – 479 с. Перевод с английского А.С.Антонова.
Система технологій Посібник Остапчук М.В. 2007. - 368 с
Бондаренко А.Д. Современная технология: теория и практика –Киев-Донецк: Вища школа. 1985.-172 с.
Хиччинс И., Бест Д., Джонс Дж. Биотехнология: Принципы и применение. – М., 1988. – 479 с. Перевод с английского А.С.Антонова.
Методи і критерії оцінювання:
- Поточний контроль –практичні заняття (30 б.), РГР (20 б.).
-Підсумковий контроль – (50 балів, контрольний захід, залік): письмова форма (50 балів).
-Підсумковий контроль – (50 балів, контрольний захід, залік): письмова форма (50 балів).