Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Сучасне застосування біотехнологічних методів (біотехнологія харчових виробництв)

Спеціальність: Фармацевтична біотехнологія
Код дисципліни: 7.162.01.O.4
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: к.х.н., доц., доцент Швед Ольга Василівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
формування знань про принципи та методи біотехнології як науки та біоіндустрії для виробництва харчових продуктів і для реалізації інноваційних проектів; -знати основні світові біотехнологічні компанії, виробництва та ринки біоіндустрії; -знати характер виробництв та товарні форми біопродукції; -здатність до оцінювання, інтерпретації та синтезу інформації і результатів аналізів, вміти визначати якісні та кількісні показники, складати технологічні схеми виробництва для забезпечення нормального біотехнологічного процесу одержання товарних форм біопродукції харчових підприємств
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити - Гігієнічні основи охорони продуктів харчування, Загальна біотехнологія,
Біотехнологія бродіння, Маркетинг та товарознавство в біотехнології
кореквізити – Моделювання та масштабування біотехнологічних виробництв у системі GMP, Технологія біологічно-активних добавок, Сучасне застосування біотехнологічних методів (промислова біотехнологія)
Короткий зміст навчальної програми:
Інтегративний характер визначення тенденції та умови розвитку біоіндустрії харчової біотехнології при ринковій потребі біопродукції. Типи біотехнологічних виробництв, біохімічних процесів, технологічних продуцентів, ферментних технологій конверсії біополімерів та субстратів, товарна форма біопродукції. Біопроцеси дріжджового виробництва; пивоваріння; спиртовиробництва; виноробства; хлібопечення; кисломолочної ферментації, сироваріння; біологічного сквашування та консервування; ферментованих функціональних напоїв. Система безпеки харчових біопродуктів, біопрепаратів, вади біопродукції.
Рекомендована література:
1. Бондар І.В., Гуляєв В.М. Промислова біотехнологія.Харчова та агробіотехнологія. Навчальний посібник. -Дніпродзержинськ: ДДТУ- 2004.-280 с. 2. Бондар І.В., Гуляєв B.M. Основи біотехнології. Монграфія. - Дніпродзержинск: ДДТУ- 2009.- 444с. 3 . Герасименко В.Г., Герасименко М.О., Цвіліховський М.І. та ін. Біотехнологія. Підручник. - К.: Інкос.-2006.- 645 с. 4. .Пирог Т.П., Ігнатова O.A. Загальна біотехнологія. Підручник. - Київ: НУХТ - 2009. - 386с. 5. Яворська Г.В., Гудзь СП., Гнатуш CO. Промислова біотехнологія. Навчальний посібник.- Львів:ВЦ ЛНУ-2008.- 256с. 6. Биотехнология. Принципы и применение (ред. И.Хиггинса, Д.Беста, Дж.Джонса). Пер. с англ.- М.: Мир -1988. -479с. 7. .Швед О.В., Миколів О.Б., Комаровська-Порохнявець О.З., Новіков В.П. Екологічна біотехнологія. Кн.І.,Кн.ІІ, – Львів: НУ “ЛП”.- 2010.– 424 с.; 368с. 11..Мальцев П.М. Технология бродильных производств. М., 1980. 8. Назаров Н.И. Общая технология пищевых продуктов. М., В.школа. 1989. 9. М. Вербина, Ю. В. Каптерева. Микробиология пищевых производств. М.: Агропромиздат, 1988. 10. Лиепиньш Г.К., Дунце М.Э. Сырье и питательные среды для промышленной биотехнологии. Рига. Зинатне. -1987.
Методи і критерії оцінювання:
усна співбесіда; індивідуальне завдання (ІндЗ); екзамен (Е)
Поточний контроль (ПК) – ЛР (виконання, захист та оформлення звіту – 20%); ІндЗ1 (оформлення доповіді за індивідуальною темою з мультимедійною презентацією – 10%), ІндЗ2 (розробки технологічної блок-схеми біопродукції на форматі А3 - 10%) та участь у науковій роботі (в т.ч. до 5 балів) - 40%
Контрольний захід (КЗ) - Е (письмова компонента -50 % та усна компонента – 10%) - 60%
Підсумковий семестровий контроль (СК) – сума ПК та КЗ - 100 балів.