Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Організація діяльності підрозділів метрології, стандартизації та сертифікації

Спеціальність: Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка
Код дисципліни: 6.152.06.E.181
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: доцент Друзюк Василь Миколайович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
- знати різновиди нормативних документів підприємства та іншої документації, що застосовується на виробництві;
- знати порядок застосування стандартів та інших нормативних документів;
- знати порядок організації робіт з стандартизації і робіт з оцінювання відповідності продукції, процесів та послуг підприємства;
- знати порядок організації метрологічного забезпечення вимірювань та ЗВТ, що застосовуються на підприємстві.
- знати організацію, структуру та основні положення відділу метрології стандартизації та сертифікації на підприємстві.
- вміти користуватися стандартами, каталогами, класифікаторами, довідковою та методичною літературою з метрології, стандартизації та сертифікації;
- вміти розробляти технічні умови на продукцію і послуги, а також необхідні різновиди методик;
- вміти застосовувати набуті знання для організації і виконання робіт з впровадження стандартів підприємством, оцінювання відповідності продукції процесів та послуг, метрологічного забезпечення вимірювань та ЗВТ;
- вміти здійснювати нормоконтроль технічної документації та її метрологічну експертизу;
- вміти здійснювати контроль і нагляд за дотриманням стандартів та дотриманням метрологічних норм і правил;
- вміти організовувати інформаційне забезпечення робіт з метрології, стандартизації та сертифікації
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Засади технічного регулювання та захисту прав споживача
Метрологія
Стандартизація продукції та послуг
Короткий зміст навчальної програми:
Інструменти, якими досягається якість і безпека. Предмет застосування метрології, стандартизації і сертифікації в господарській діяльності. Сутність понять «безпека», «ризик» і «якість» в господарській діяльності та на підприємстві. Класифікація ризиків. Метрологія, стандартизація і сертифікація як складові господарської діяльності. Становлення системи та організація діяльності з технічного регулювання в Україні. Структура і функції метрологічної служби України, її аналоги на підприємстві. Структура і функції Національної стандартизації та аналоги її складових на підприємстві. Стандартизація і метрологічне забезпечення підготовки та налагодження виробничої діяльності. Виробничі комплекси стандартів. Конструкторська і технологічна підготовка виробництва. Нормоконтроль технічної документації. Заводська стандартизація і уніфікація. Метрологічна експертиза технічної документації. Метрологічний нагляд. Базові нормативні документи на підприємстві. Технічні умови – основний нормативний документ на продукцію, процеси, послуги. Методики виконання вимірювань і випробувань. Методики повірки, калібрування, метрологічної атестації ЗВТ і атестації випробувального обладнання. Інформаційне забезпечення діяльності підрозділів метрології, стандартизації та сертифікації на підприємстві
Рекомендована література:
1. Закон України “Про стандартизацію” // Стандартизація, сертифікація, якість, 2001, № 6
2. Про стандартизацію і сертифікацію. Декрет Кабінету Міністрів України. Газета "Голос України", №99 (599) від 29.05.93.
3. Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення. Декрет Кабінету Міністрів України. Газета "Урядовий кур’єр", №56 (166) від 20.04.93.
4. Національна стандартизація. - К.: Держспоживстандарт України, 2003.
5. Крилова Г.Д. Основи стандартизації сертифікації метрології. - М.: "АУДИТ" Видавниче об’єднання "ЮНИТИ", 1998. (рос.)
6. Шаповал М.І. Менеджмент якості. - К.: Видавництво Українсько-фінського інституту менеджменту і бізнесу, 2003.
7. Окрепилов В.В. Управління якістю. - М.: Економіка, 1998 (рос.).
8. Доманцевич Р.І., Полікарпов І.С., Яцишин Б.П. Основи стандартизації, метрології та управління якістю. – К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 1997. – 219 с.
9. Науково-технічний журнал “Стандартизація сертифікація якість”, Харків, №№ 1-45.
Методи і критерії оцінювання:
усне опитування, розрахункова робота (30%);
підсумковий контроль (70%, контрольний захід, залік); письмово-усна форма (70%)