Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Загальна технологія переробних та харчових виробництв

Спеціальність: Галузеве машинобудування
Код дисципліни: 6.133.03.E.126
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Проектування та експлуатація машин
Лектор: Рак Валентина Петрівна
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Внаслідок вивчення навчальної дисципліни студент повинен бути здатним продемонструвати такі результати навчання:
- знати стан виробництва харчових продуктів в Україні та загальну характеристику основних галузей харчових і переробних виробництв;
- характеризувати технологічні властивості основної сировини, технологічні процеси окремих технологій, вплив їх на якість готових виробів;
- пояснювати та науково обґрунтовувати окремі технологічні процеси з позиції хімії, біохімії, фізики, інженерних дисциплін;
- давати оцінку технологічним процесам виробництва різних продуктів щодо раціональної переробки сировини, матеріаломісткості, енергоємності, екологічності.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- Обладнання переробних та харчових виробництв.
- Процеси і апарати харчових виробництв.
- Фізико-хімічні методи обробки сировини та харчових продуктів.
Короткий зміст навчальної програми:
Сучасний стан та перспективи розвитку окремих галузей харчової і переробної промисловості. Їжа та харчування людини. Сировина та асортимент харчових продуктів. Технологія борошняного виробництва. Технологія хліба. Способи приготування пшеничного тіста. Особливості розробки та вистоювання тістових заготовок. Технологія макаронних виробів. Технологія цукру. Технологія крохмалю і крохмалопродуктів. Технологія кондитерських виробів. Технологія харчових концентратів. Технологія солоду і пива. Технологія спирту. Технологія виноробства. Технологія олії. Технологія м’яса та м’ясних продуктів. Технологія молока і молочних продуктів. Технологія консервування плодів і овочів.
Рекомендована література:
1. Грубер-Швенлек Харчування dtv-Atlas. Переклад з німецької. – К.: Знання – Прес; 2004. – 183 с.
2. Загальні технології харчових виробництв / В.А. Домарецький, П.Л. Шиян, М.М. Калакура, Л.Ф. Романенко, Л.М. Хомічак, О.О. Василенко, І.В. Мельник, Л.М. Мельник. – К.: Університет «Україна», 2010. – 814 с.
3. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів. – Київ. НУХТ, 2003. – 572 с.
4. Дробот В.І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва. – К.: Руслана, 1998. –
415 с.
5. Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва. – Київ: Логос, 2002.
6. Сімахіна Г.О., Українець А.І. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: Навчальний посібник. – К.: НУХТ, 2010. – 294 с.
7. Лабораторный практикум по общей технологии пищевых производств. (под редакцией Ковальской Л.П.). – М.: Агропромиздат, 1991. – 335с
8. Маньківський А.Л. і інші. Технологія зберігання і переробки сільськогосподарських продукції ВКП. “Аспект”- 1999. – 383с.
9. Общая технология пищевых производств (под редакцией д.т.н. Н.И. Назарова). – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 380с.
10. Остапчук М.В., Рибак А.І. Система технологій (за видами діяльності). – К.:ЦУЛ, 2003. – 288 с.
11. Технология пищевых производств (под ред. Л.П. Ковальской). – М.: “Колос” 1997. – 752 с.
12. Технологія та лабораторний практикум кондитерських виробів і харчових концентратів: навч. посіб. / За ред. проф.. А.М. Дорохович і проф. В.М. Ковбаси. – К.: Фірма «ІНКОС», 2015. – 632 с.
13. Товажнянський Л.Л., Бухкало С.І. Капустянко П.О., Арсеньєва О.П. Харчові технології у прикладах і задачах. Підручник. – К. Центр учбової літератури. 2008. – 576 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль: усне опитування, реферат, тести – 45 %
Підсумковий контроль (іспит): письмове тестування – 55 %
Підсумковий контроль: іспит – 100 %