Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Геодезія і топографія, частина 1

Спеціальність: Науки про Землю
Код дисципліни: 6.103.00.O.4
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Геодезія
Лектор: доцент, к.т.н. Перій С.С.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Знати номенклатуру топографічних карт; способи визначення площ ділянок на картах; геодезичні вимірювання та їх опрацювання; лінійні та кутові вимірювання; способи вимірювання перевищень та прилади для їх вимірювання; класифікацію та способи створення планових та висотних геодезичних мереж; теодолітне і тахеометричне знімання місцевості; створення топографічної карти за результатами тахеометричного знімання.
• Вміти читати топографічні карти масштабів 1:500 – 1:5000 та визначати на них геодезичні та прямокутні координати точок місцевості, висоти, ухили; вимірювати і орієнтувати лінії на карті; розв’язувати задачі на топографічних планах і картах; виконувати перевірку та юстування геодезичних приладів технічної точності; виконувати кутові, лінійні та висотні виміри; створювати знімальні мережі; виконувати контурне та топографічне знімання місцевості; складати та оформлювати топографічні карти.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити: фізика, географія, геометрія, математика,
кореквізити: вища математика, фізика, геодезія і топографія ч. 2, вища геодезія, комп’ютерна топографія.
Короткий зміст навчальної програми:
Поняття про форму і розміри Землі. Топографічні карти. Геодезичні вимірювання. Опрацювання геодезичних вимірювань. Лінійні вимірювання. Кутові вимірювання. Вимірювання перевищень. Геодезичні знімальні мережі. Знімання місцевості.
Рекомендована література:
1. Островський А.Л., Мороз О.І., Тарнавський В.Л. Геодезія, частина ІІ: Підручник для вузів. Львів. НУ «Львівська політхніка», 2007. – 508 с.
2. Літинський В., Ващенко В., Перій С. Геодезичні прилади в топографії. Частина перша. Навчальний посібник. – Львів: Євросвіт, 2013. – 268 с.
3. Островський А.Л., Мороз О.І., Тартачинська З.Р., Гарасимчук І.Ф. Геодезія. Частина перша. Топографія. Навчальний посібник. Львів: вид-во Львівської політехніки, 2011, 440 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування – 40 балів
• Екзаменаційний контроль: письмова компонента – 50 балів; усна компонента – 10 балів.