Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Вища математика, частина 2

Спеціальність: Науки про Землю
Код дисципліни: 6.103.00.O.9
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Картографія та геопросторове моделювання
Лектор: к.ф.-м.н., доцент Бридун Андрій Михайлович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• продемонструвати знання теорії функції однієї дійсної змінної;
• застосовувати знання та навики з теорії інтегрального числення функцій однієї змінної, теорії числових та функціональних рядів до наближених обчислень значень функцій та визначених інтегралів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Вища математика частина 1.
• Інформатика та програмування геозадач.
Короткий зміст навчальної програми:
Невизначений інтеграл (Первісна. Невизначений інтеграл. Безпосереднє інтегрування. Інтегрування частинами та методом заміни змінної. Інтегрування виразів, що містять квадратний тричлен. Інтегрування найпростіших дробово-раціональних функцій. Інтегрування виразів, що містять тригонометричні функції. Інтегрування деяких ірраціональних виразів). Визначений інтеграл (Формула Ньютона-Лейбніца. Заміна змінних та інтегрування частинами у визначеному інтегралі. Застосування визначених інтегралів до обчислення площ плоских фігур, довжин дуг кривих, об’ємів тіл). Невласні інтеграли першого та другого роду. Ряди. (Числові ряди. Збіжність і сума ряду. Необхідна ознака збіжності. Ряди з додатними членами. Ознаки порівняння. Ознаки збіжності Даламбера і Коші. Знакозмінні ряди. Теорема Лейбніца. Абсолютна та умовна збіжність. Функціональні ряди. Область збіжності. Рівномірна збіжність. Ознака Вейєрштраса. Властивості рівномірнозбіжних рядів. Степеневі ряди. Інтервал збіжності. Властивості степеневих рядів. Ряди Тейлора та Маклорена).
Рекомендована література:
1. Пискунов Н. С. Дифференциальное и интегральное исчисления: Учеб. для втузов. В 2-х т. Т.1: - М.: Интеграл-Пресс, 2001. – 416 с.
2. Пискунов Н. С. Дифференциальное и интегральное исчисления: Учеб. для втузов. В 2-х т. Т.2:- М.: Интеграл-Пресс, 2004. – 544 с.
3. Шкіль М.І., Колесник Т.В. Вища математика. – К. Вища школа, 1986.
Методи і критерії оцінювання:
• Робота на практичних заняттях, усне, комбіноване та фронтальне опитування, контрольні роботи (30%).
• Підсумковий контроль (іспит): письмово-усна форма (70%).