Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Вища математика, частина 3

Спеціальність: Науки про Землю
Код дисципліни: 6.103.00.O.19
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Картографія та геопросторове моделювання
Лектор: к.ф.-м.н., доцент Прохоренко Мирослава Володимирівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• розуміння основних положень теорії диференціального числення функцій багатьох змінних та застосування знань похідних для дослідження плоских і просторових кривих;
• вміння продемонструвати знання та навики з теорії інтегрального числення функцій багатьох змінних, теорії числових та функціональних рядів та їх застосування до наближених обчислень значень функцій та визначених інтегралів;
• знання основ теорії диференціальних рівнянь першого і вищих порядків, теорії лінійних однорідних та неоднорідних диференціальних рівнянь, основ теорії систем лінійних диференціальних рівнянь першого порядку та володіння методами їх розв’язання.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Вища математика частина 1, 2.
• Математична обробка геодезичних вимірювань.
• Інформатика та програмування геозадач.
Короткий зміст навчальної програми:
Функції багатьох змінних та їх дослідження і застосування (Функції багатьох змінних, способи задання. Геометричний зміст. Границя, неперервність. Точки та лінії розриву. Часткові похідні та повний диференціал функції багатьох змінних. Похідна за напрямком. Градієнт функції. Екстремум функції багатьох змінних. Необхідна та достатня умови екстремуму. Найбільше і найменше значення функції в замкненій області). Геометрія земного еліпсоїда (Сферична тригонометрія. Геометрія земного еліпсоїда). Кратні інтеграли (Подвійний інтеграл. Повторний інтеграл. Обчислення площ та об’ємів за допомогою подвійних інтегралів. Заміна змінних в подвійному інтегралі. Обчислення площі поверхні за допомогою подвійного інтегралу. Потрійний інтеграл. Диференціальні характеристики сферичних координат. Перехід в потрійному інтегралі до циліндричних і сферичних координат). Криволінійні інтеграли (Криволінійні інтеграли 1-го і 2-го роду. Формула Гріна). Диференціальні рівняння (Рівняння першого порядку. Рівняння вищих порядків. Лінійні диференціальні рівняння. Система лінійних рівнянь першого порядку. Диференціальні рівняння геодезичних ліній. Єдине диференціальне рівняння другого порядку геодезичних ліній).
Рекомендована література:
1. Пискунов Н. С. Дифференциальное и интегральное исчисления: Учеб. для втузов. В 2-х т. Т.1: - М.: Интеграл-Пресс, 2001. – 416 с.
2. Пискунов Н. С. Дифференциальное и интегральное исчисления: Учеб. для втузов. В 2-х т. Т.2:- М.: Интеграл-Пресс, 2004. – 544 с.
3. Кудрявцев Л.Д., Математический анализ, т. 1,2. М. Наука,1988.
4. Шкіль М.І., Колесник Т.В. Вища математика. – К. Вища школа, 1986.
5. Мишкис А.Д. Лекции по высшей математике. М.: Наука, 1969. – 640с.
Методи і критерії оцінювання:
• Робота на практичних заняттях, усне, комбіноване та фронтальне опитування, контрольні роботи (30%).
• Підсумковий контроль (іспит): письмово-усна форма (70%).