Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи метеорології та кліматології

Спеціальність: Науки про Землю
Код дисципліни: 6.103.00.O.68
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Вища геодезія та астрономія
Лектор: професор Заблоцький Федір Дмитрович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Уміння користуватись сучасною навчальною і науково-технічною літературою для встановлення основних геофізичних констант, що використовуються у метеорології та метеорологічних параметрів і процесів, покладених в основу кліматології.
2. Здатність самостійно розв’язувати задачі, пов’язані з процесами, що відбуваються в атмосфері Землі..
3. Здатність самостійно аналізувати величини основних метеорологічних параметрів та явища в атмосфері й прогнозувати локальні зміни клімату.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Фізика
Сферична астрономія
Тематичне катографування
Короткий зміст навчальної програми:
Предмет «Основи метеорології та кліматології» включає та передбачає вивчення таких основних розділів: Склад сухого повітря біля земної поверхні. Будова земної атмосфери за різними ознаками. Рівняння стану газів. Водяна пара в атмосфері. Основні характеристики вологості повітря. Атмосферний тиск, температура і густина повітря. Статика атмосфери. Радіація в атмосфері. Тепловий режим атмосфери.Вода в атмосфері-тумани, хмари, опади.Баричне поле і вітер. Оптика атмосфери.Оптичні явища в атмосфері. Явища обумовлені атмосферною рефракцією. Загальні закономірності формування клімату. Загальна циркуляція атмосфери. Погода, її елементи. Служба погоди. Засади класифікації клімату. Клімати Землі. Клімат України. Динаміка клімату.
Рекомендована література:
1. Сірик О.Г. Метеорологія і кліматологія/ Курс лекцій для студентів спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища».-ДонНТУ, 2008.- 162 с.
2. Хромов С.П., Петросянц М.А. Метеорология и климатология. - М.: ИздательствоМосковскогоуниверситета, 2001. - 528 с.
3. Тюленєва В.О. Метеорологія та кліматологія, ч.2.-Видавництво СУМДУ,2004.
Методи і критерії оцінювання:
Виконання і захист лабораторних робіт (до 30%), екзаменаційний контроль (70 %): письмова компонента (50% ) та усна компонента (20%)