Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Структурно-системне моделювання в картографії

Спеціальність: Науки про Землю
Код дисципліни: 6.103.02.E.97
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Картографія та геопросторове моделювання
Лектор: к.ф.-м.н., доцент Бридун Андрій Михайлович
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• здатність продемонструвати знання з предмету структурно-системного моделювання;
• застосовувати знання зі теоретичних основ картографічного моделювання, класифікації картографічних моделей, об’єктів і предметів картографічного моделювання;
• вміти використовувати математичні і картографічні моделі для створення різних видів карт.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Вища математика.
• Інфраструктура геопрсторових даних.
• Картографування природного середовища за космічними зображеннями.
• Основи web-картографії.
Короткий зміст навчальної програми:
Предмет та завдання структурно-системного аналізу. Сутність, аспекти та напрямки використання системного аналізу. Основні поняття структурно-системного аналізу. Системи: основні поняття та характеристики. Система і середовище. Середовище і його роль у житті системи. Різноманіття середовищ. Взаємодія системи і середовища. Адаптація системи в середовищі. Боротьба і конкуренція систем. Структура, функції, мета та цілі систем. Типи структур. Функції системи. Мета та ціль системи. Структурний аналіз. Методи опису структур складних систем (словесний опис, аналітичний опис, функціональний опис, структурний опис, опис систем за допомогою графів, морфологічний опис системи, інформаційний опис системи). Функціонування систем. Складові функціонування системи. Поняття простору, стану і поведінки системи. Системоутворюючі і системоруйнуючі фактори. Механізм розвитку систем. Принципи системного підходу до вирішення інженерних та картографічних задач (Концепція системного підходу в інженерній діяльності. Системні підходи в інженерній діяльності. Принципи системного підходу. Використання принципів системного підходу в інженерній діяльності). Принципи існування і дії складних систем (Властивості складних систем. Принципи існування і дії складних систем. Принцип цілеспрямованості). Критерії ефективності технічних та картографічних систем (Загальні відомості. Критерії ефективності для оцінки технічних систем. Принципи побудови узагальнених критеріїв ефективності).
Рекомендована література:
1. Васмут А. С., Бугаевский Л. М., Портнов А. М. Автоматизация и математические методы в картосоставлении. М.: Недра, 1991. - 392 с.
2. Згуровський М. З., Панкратова Н. Д. Основи системного аналізу. Київ Видавнича група ВНV, 2007. - 543 с.
3. Дворкін Л.Й., Дворкін О.Л., Житковський В.В. Розв'язування буді-вельно-технологічних задач меодами математичного планування експерименту. Навч. посібник. - Рівне: НУВГП, 2011. - 174 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Робота на лабораторних заняттях, усне опитування, тести (40%).
• Підсумковий контроль (екзамен): письмово-усна форма (60%).