Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи картографії

Спеціальність: Науки про Землю
Код дисципліни: 6.103.00.O.51
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Картографія та геопросторове моделювання
Лектор: к.т.н., доцент Голубінка Юлія Ігорівна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• застосування знань з математичних законів відображення земної поверхні на площині для побудови і вибору картографічної проекції для конкретної карти з урахуванням її призначення, масштабу, форми, величини і розташування картографованої території;
• використання знань з математичної картографії для дослідження проекцій, визначення характеру спотворень і їх величин в різних місцях карти;
• вміння використовувати знання способів картографічного зображення для укладання загальногеографічних і тематичних карт;
• використання вмінь та навиків з методів проектування та укладання карт.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Вища математика
Геодезія і топографія
Короткий зміст навчальної програми:
Картографія, її суть, предмет та об’єкт. Структура картографії. Зв’язки з іншими науками. Карти, картографічні твори, їх суть і властивості. Класифікація карт та інших картографічних творів. Геодезична і математична основа карт (Земний еліпсоїд. Заміна земного еліпсоїда сферою. Системи координат. Масштаб карт. Картографічні проекції карт. Спотворення картографічного зображення. Класифікація проекцій. Властивості картографічних проекцій. Вибір проекцій. Локсодромія і ортодромія. Розграфлення, номенклатура карт. Компонування карт). Мова карти. Картографічні способи зображення. Шкали умовних позначень. Способи зображення рельєфу. Написи на географічних картах (Види і функції написів на картах. Картографічні шрифти. Картографічна топоніміка. Форми передачі назв. Покажчики географічних назв. Розміщення написів на картах). Картографічна генералізація (Сутність, фактори, види генералізації. Географічні принципи генералізації. Генералізація об’єктів різної локалізації). Проектування, укладання та видання карт (Етапи створення карт. Програма карти. Укладання і редагування карт. Авторство в картографії. Видання карт).
Рекомендована література:
1. Берлянт А.М. Картография: учебник / А.М. Берлянт.? 3-е издание, дополненное.? М.: КДУ, 2011. – 464 с.
2. Божок А.П. Картографія: підручник / А.П. Божок, А.М. Молочко, В.І. Остроух; за ред. А.П. Божок ? К.: Видавничо-поліграфічний центр “Київський університет”, 2008. ? 271 с.
3. Ляшенко Д.О. Картографія з основами топографії: Навчальний посібник для вищих навчальних закладів.? К.: Наукова думка, 2008.? 184 с.
4. Ковальчук І.П. Картографія. Лабораторний практикум: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Видання третє / І.П. Ковальчук, Т.О. Євсюков.? Київ-Львів: Простір-М, 2015.? 282 с.
Методи і критерії оцінювання:
• робота на лабораторних заняттях (виконання лабораторних робіт), усне опитування (захист звітів з лабораторних робіт) (40%).
• підсумковий контроль (60%, контрольний захід - іспит): письмово-усна форма (60%)