Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Практика за темою магістерської кваліфікаційної роботи

Спеціальність: Соціальна робота
Код дисципліни: 7.231.01.O.18
Кількість кредитів: 9
Кафедра: Соціологія та соціальна робота
Лектор: доцент Клос Лілія Євгенівна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати: теоретичні та методичні засади соціальної роботи на всіх рівнях практики як з позицій вітчизняного, так і зарубіжного досвіду, можливості їх застосування на практиці через ведення наукового пошуку, зміст професійних проблем і шляхів творчого їх вирішення у зв’язку зі зміною умов середовища;
- уміти: налагоджувати професійні відносини з клієнтами в процесі надання їм соціальних послуг, оцінювати потреби і можливості клієнтів і на цій основі приймати рішення про надання допомоги, допомагати різним категоріям користувачів соціальних послуг з використанням індивідуальної, групової роботи та роботи в громаді, надавати необхідну інформацію, спонукати до вирішення проблем власними силами, реалізовувати відповідальність перед клієнтом і соціальним закладом, вирішення етичних дилем, враховувати формальну та неформальну мережу допомоги і підтримки, наявні ресурси (власні, клієнтів, соціального закладу, закладів партнерів), і не лише матеріальні.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Теорії та методи соціальної роботи;
• Етика соціальної роботи
• Методика викладання соціальної роботи.
Короткий зміст навчальної програми:
Закріплення професійних навичок збору, аналізу, інтерпретації первинної соціологічної інформації, теоретико-методологічного обґрунтування обраної наукової теми, форм і методів роботи з соціальною інформацією, комплексного застосування методів соціальної роботи для аналізу соціальної ситуації (проблеми), проведення на базі закладу соціальної роботи емпіричного дослідження до магістерської кваліфікаційної роботи: укладання програми, проведення практичної частини, аналіз та інтерпретація отриманих результатів, формулювання на основі цього пакету пропозицій щодо вдосконалення системи соціального обслуговування населення і представлення у формі індивідуального завдання – опису виконання практичного 3-го розділу магістерської кваліфікаційної роботи.
Рекомендована література:
• Все про соціальну роботу [Текст]: [Навчальний енциклопедичний словник-довідник] / За науков. ред. д.с.н., проф. В.М. Пічі. -- Вид.3-тє, виправлене, перероблене та доповнене. -- Укладачі: Піча В.М., Гайдук Н.М., Клос Л.Є., Бік О.Я. – Львів: «Новий Світ - 2000», 2014. – 618 с.
• Гайдук Н.М., Клос Л.Є., Ставкова С.Г., Бєляєва С.Я. Соціальна робота: практична підготовка студентів на освітньо-кваліфікаційному рівні “бакалавр”: Навч.посібник. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2007. – 164 с.
• Клос Л.Є., Микитенко Н.О. Вступ до практичної соціальної роботи (на прикладі вивчення досвіду України та Канади): Навч. посібник. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005. – 136 с.
• Вимоги до написання та оформлення дипломних робіт : Методичні вказівки для студентів спеціальності “Соціальна робота” / [І. Є. Курляк, Н. М. Гайдук, Л. Є. Клос та ін.] ; відпов. за випуск І. Є. Курляк. – Львів : Вид-во Національного університету “Львівська політехніка”, 2004. – 24 с.
Методи і критерії оцінювання:
• усне опитування, виконання завдань практики, оформлення індивідуального завдання і звіту про практику, проведення відкритого заняття (40%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, залік): письмово-усна форма (60%)