Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Навчальна дисципліна
Токсикологія продуктів харчування та косметичних засобів (частина 1)
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.24
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Завідувач кафедри, професор Воронов Станіслав Андрійович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
1. Знати теоретичні основи харчової токсикології, поняття про «дозу», «дозування» та відповідь організму, про біотики, ксенобіотики, гомеостаз, про маршрути проникнення токсикантів в організм людини, про механізм метаболізму та його фази.
2. Мати уявлення про забруднення продуктів харчування нітрогеновмісними речовинами, пестицидами, важкими металами, радіонуклідами, антибіотиками, гормональними препаратами та сульфаніламідами. Знати про мутагенну, тератогенну та канцерогенну дію токсикантів.
3. Володіти методами виявлення токсичних речовин у харчових продуктах та методами їх кількісної ідентифікації. Вміти розрахувати та встановлювати гранично допустимі (ГДР) та максимально допустимі рівні (МДР), допустиму добову дозу, розуміти про поняття ЛД50, NOEL, NOAEL, PEL, STEL, TWA та методи їх визначення.
2. Мати уявлення про забруднення продуктів харчування нітрогеновмісними речовинами, пестицидами, важкими металами, радіонуклідами, антибіотиками, гормональними препаратами та сульфаніламідами. Знати про мутагенну, тератогенну та канцерогенну дію токсикантів.
3. Володіти методами виявлення токсичних речовин у харчових продуктах та методами їх кількісної ідентифікації. Вміти розрахувати та встановлювати гранично допустимі (ГДР) та максимально допустимі рівні (МДР), допустиму добову дозу, розуміти про поняття ЛД50, NOEL, NOAEL, PEL, STEL, TWA та методи їх визначення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Загальна і неорганічна хімія
Органічна хімія
Аналітична хімія
Фізична та колоїдна хімія
Біохімія
Харчова хімія
Хімія природних органічних сполук
Хімія косметичних засобів
Органічна хімія
Аналітична хімія
Фізична та колоїдна хімія
Біохімія
Харчова хімія
Хімія природних органічних сполук
Хімія косметичних засобів
Короткий зміст навчальної програми:
У навчальній дисципліні «Токсикологія продуктів харчування та косметичних засобів (частина 1)» послідовно розглядаються теоретичні основи харчової токсикології - основи термінології токсикології, поняття токсичності, доза–відповідь, класифікація токсикантів, «Кодекс Аліментаріус», біотики, ксенобіотики, гомеостаз, шляхи проникнення та маршрути поширення токсикантів в організмі, загальні уявлення про будову клітинних мембран, типи мембранного транспорту, метаболізм ксенобіотиків. Детально розглянуті сучасні токсиканти та їх токсикологічна дія - нітрогеновмісні речовини, пестициди, важкі метали, радіонукліди. У навчальній дисципліні розглянуто канцерогенну, мутагенну та тератогенну дії на живий організм токсикантів, наявних у продуктах харчування, загальні уявлення про механізм взаємодії нітрогеновмісних шкідливих речовин та важких металів з організмом людини, про токсичну дію радіонуклідів, хлорорганічних, фосфорорганічних пестицидів та інших забруднювачів на живі організми.
Рекомендована література:
1. Воронов С.А., Стецишин Ю.Б., Панченко Ю.В., Когут А.М. Токсикологія продуктів харчування.- Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 556 с.
2. Воронов С.А., Стецишин Ю.Б., Панченко Ю.В., Васильєв В.П. Токсикологічна хімія харчових продуктів та косметичних засобів. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 316 с.
3. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. San Diego: Academic Press, Inc. 1993. – 146 p.
4. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. Second Edition. San Diego: Elsevier, 2009. – 309 p.
5. Tonu Pussa. Principles of food toxicology. London: Taylor & Francis Group, 2008. – 321 p.
6. Бондар В.С., Карпушина С.А., Погосян О.Г. та інш. Токсикологічна хімія в схемах і таблицях. – Харків: Видавництво НФаУ «Золоті сторінки», 2005. – 128 с.
7. Hodgson Ernest. A textbook of modern toxicology. – 3rd ed. 2004 by John Wiley & Son, Hoboken, New Jersey. Inc. – 557 p.
8. Альберт А. Избирательная токсичность. Физико-химические основы терапии. Пер. с англ. В 2 томах. (Т. 1-2.) – М.: Медицина, 1989. – 400 с.
9. Rainer Macholz, Hans-Jochen Lewerenz “Lebensmitteltoxikologie”- Springer-Verlag Берлин Гейдельберг, 1989.- 664 р.
2. Воронов С.А., Стецишин Ю.Б., Панченко Ю.В., Васильєв В.П. Токсикологічна хімія харчових продуктів та косметичних засобів. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 316 с.
3. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. San Diego: Academic Press, Inc. 1993. – 146 p.
4. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. Second Edition. San Diego: Elsevier, 2009. – 309 p.
5. Tonu Pussa. Principles of food toxicology. London: Taylor & Francis Group, 2008. – 321 p.
6. Бондар В.С., Карпушина С.А., Погосян О.Г. та інш. Токсикологічна хімія в схемах і таблицях. – Харків: Видавництво НФаУ «Золоті сторінки», 2005. – 128 с.
7. Hodgson Ernest. A textbook of modern toxicology. – 3rd ed. 2004 by John Wiley & Son, Hoboken, New Jersey. Inc. – 557 p.
8. Альберт А. Избирательная токсичность. Физико-химические основы терапии. Пер. с англ. В 2 томах. (Т. 1-2.) – М.: Медицина, 1989. – 400 с.
9. Rainer Macholz, Hans-Jochen Lewerenz “Lebensmitteltoxikologie”- Springer-Verlag Берлин Гейдельберг, 1989.- 664 р.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольні роботи (45%)
підсумковий контроль (55%, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (55%)
підсумковий контроль (55%, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (55%)