Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Навчальна дисципліна
Токсикологія продуктів харчування та косметичних засобів (частина 2)
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.29
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Завідувач кафедри, професор Воронов Станіслав Андрійович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
1. Мати уявлення про забруднення продуктів харчування афлатоксинами, харчовими добавками, природними токсикантами, бактеріями та вірусами. Знати про мутагенну, тератогенну та канцерогенну дію токсикантів, про харчові алергени та механізм алергії, токсичну дію природних токсикантів.
2. Володіти методами виявлення токсичних речовин у харчових продуктах та методами їх кількісної ідентифікації. Вміти розрахувати та встановлювати гранично допустимі (ГДР) та максимально допустимі рівні (МДР), допустиму добову дозу, розуміти про поняття ЛД50, NOEL, NOAEL, PEL, STEL, TWA та методи їх визначення.
3. Мати уявлення про шкідливі наслідки дисбалансу компонентів їжі, про сучасну профілактику атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.
2. Володіти методами виявлення токсичних речовин у харчових продуктах та методами їх кількісної ідентифікації. Вміти розрахувати та встановлювати гранично допустимі (ГДР) та максимально допустимі рівні (МДР), допустиму добову дозу, розуміти про поняття ЛД50, NOEL, NOAEL, PEL, STEL, TWA та методи їх визначення.
3. Мати уявлення про шкідливі наслідки дисбалансу компонентів їжі, про сучасну профілактику атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Загальна і неорганічна хімія
Органічна хімія
Аналітична хімія
Фізична та колоїдна хімія
Біохімія
Харчова хімія
Хімія природних органічних сполук
Хімія косметичних засобів
Органічна хімія
Аналітична хімія
Фізична та колоїдна хімія
Біохімія
Харчова хімія
Хімія природних органічних сполук
Хімія косметичних засобів
Короткий зміст навчальної програми:
У навчальній дисципліні «Токсикологія продуктів харчування та косметичних засобів (частина 2)» послідовно розглядаються теоретичні основи харчової токсикології. Детально розглянуті сучасні токсиканти та їх токсикологічна дія - мікотоксини, забруднення харчових продуктів та зараження людського організму різноманітними бактеріями та вірусами, забруднення харчових продуктів природними токсикантами, токсикологію харчових добавок. У навчальній дисципліні розглянуто канцерогенну, мутагенну та тератогенну дії на живий організм токсикантів, наявних у продуктах харчування, проблеми харчової алергії та дію харчових алергенів, токсичної дії етанолу на організм людини. Розглянуто проблему дисбалансу компонентів їжі, розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, жовчнокам’яної хвороби та їх профілактики через споживання продуктів харчування. Також наведено дані про генетично модифіковані організми та токсикологічні ризики споживання продуктів харчування, отриманих за допомогою генетично модифікованих організмів.
Рекомендована література:
1. Воронов С.А., Стецишин Ю.Б., Панченко Ю.В., Когут А.М. Токсикологія продуктів харчування.- Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. – 556 с.
2. Воронов С.А., Стецишин Ю.Б., Панченко Ю.В., Васильєв В.П. Токсикологічна хімія харчових продуктів та косметичних засобів. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 316 с.
3. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. San Diego: Academic Press, Inc. 1993. – 146 p.
4. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. Second Edition. San Diego: Elsevier, 2009. – 309 p.
5. Tonu Pussa. Principles of food toxicology. London: Taylor & Francis Group, 2008. – 321 p.
6. Бондар В.С., Карпушина С.А., Погосян О.Г. та інш. Токсикологічна хімія в схемах і таблицях. – Харків: Видавництво НФаУ «Золоті сторінки», 2005. – 128 с.
7. Hodgson Ernest. A textbook of modern toxicology. – 3rd ed. 2004 by John Wiley & Son, Hoboken, New Jersey. Inc. – 557 p.
8. Альберт А. Избирательная токсичность. Физико-химические основы терапии. Пер. с англ. В 2 томах. (Т. 1-2.) – М.: Медицина, 1989. – 400 с.
9. Rainer Macholz, Hans-Jochen Lewerenz “Lebensmitteltoxikologie”- Springer-Verlag Берлин Гейдельберг, 1989.- 664 р.
2. Воронов С.А., Стецишин Ю.Б., Панченко Ю.В., Васильєв В.П. Токсикологічна хімія харчових продуктів та косметичних засобів. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 316 с.
3. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. San Diego: Academic Press, Inc. 1993. – 146 p.
4. Shibamoto B., Bjeldanes L. F. Introduction to food toxicology. Second Edition. San Diego: Elsevier, 2009. – 309 p.
5. Tonu Pussa. Principles of food toxicology. London: Taylor & Francis Group, 2008. – 321 p.
6. Бондар В.С., Карпушина С.А., Погосян О.Г. та інш. Токсикологічна хімія в схемах і таблицях. – Харків: Видавництво НФаУ «Золоті сторінки», 2005. – 128 с.
7. Hodgson Ernest. A textbook of modern toxicology. – 3rd ed. 2004 by John Wiley & Son, Hoboken, New Jersey. Inc. – 557 p.
8. Альберт А. Избирательная токсичность. Физико-химические основы терапии. Пер. с англ. В 2 томах. (Т. 1-2.) – М.: Медицина, 1989. – 400 с.
9. Rainer Macholz, Hans-Jochen Lewerenz “Lebensmitteltoxikologie”- Springer-Verlag Берлин Гейдельберг, 1989.- 664 р.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольні роботи (45%)
підсумковий контроль (55%, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (55%)
підсумковий контроль (55%, контрольний захід, іспит): письмово-усна форма (55%)