Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Навчальна дисципліна
Біологічно активні добавки
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.25
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доц. Панченко Ю.В.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• Мати сучасні уявлення про роль біологічно активних добавок у раціоні харчування людини;
• Знати основні групи біологічно активних добавок, їх класифікацію, основні види сировини для їх виробництва;
• Знати основні фізіологічні функції та умови споживання основних груп біологічно активних добавок;
• Володіти загальними відомостями про технології виробництва і можливе застосування окремих біологічно активних добавок.
• Знати основні групи біологічно активних добавок, їх класифікацію, основні види сировини для їх виробництва;
• Знати основні фізіологічні функції та умови споживання основних груп біологічно активних добавок;
• Володіти загальними відомостями про технології виробництва і можливе застосування окремих біологічно активних добавок.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Хімія органічних природних сполук
• Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування
• Хімія, технологія та застосування харчових добавок
• Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування
• Хімія, технологія та застосування харчових добавок
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні відомості про біологічно-активні речовини та добавки (БАД). Області застосування БАД. Безпека БАДів до їжі. Класифікація. Основні види сировини для виробництва БАДів. Нутрицевтики. Вітаміни та вітаміноподібні речовини. Мінеральні речовини. Фізіологічні функції та джерела мінеральних речовин. Парафармацевтики. Основні функції, ефекти та рівні споживання. Пробіотики. Пребіотики. Основні групи. Види та вимоги до джерел пробіотиків. Загальні відомості про виробництво БАДів.
Рекомендована література:
1. Нечаев А.П., Кочеткова А.А. Пищевые и биологически активные добавки, ароматизаторы и технологические вспомогательные средства. – С-Пб.: Гиорд, 2007. – 248 с.
2. Технологии пищевых производств. /А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под. ред. А.П.Нечаева. – М.: КолосС, 2008. – 768 с.
3. Биологически активные добавки к пище. Полная энциклопедия / Сост. Н.А.Натарова. – СПб.: ИД «ВЕСЬ», 2001.- 384 с.
2. Технологии пищевых производств. /А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под. ред. А.П.Нечаева. – М.: КолосС, 2008. – 768 с.
3. Биологически активные добавки к пище. Полная энциклопедия / Сост. Н.А.Натарова. – СПб.: ИД «ВЕСЬ», 2001.- 384 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль – письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота, реферат (40%)
Підсумковий контроль – залік, письмово-усна форма (60%).
Підсумковий контроль – залік, письмово-усна форма (60%).