Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Полімери у виробництві продуктів харчування та косметичних засобів

Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.27
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: доцент Когут Ананій Михайлович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Знати основні поняття полімерної хімії; особливості будови та властивостей полімерів; основи сучасної класифікації полімерів за будовою, походженням, способом синтезу тощо.
Знати головні синтетичні способи одержання полімерів, які застосовуються для виготовлення продуктів харчування і косметичних засобів, а також методи одержання полімерів з природних джерел.
Вміти ідентифікувати синтетичні, штучні та природні полімери; планувати методи їх одержання; використовувати отримані теоретичні знання для застосування полімерів у виробництві продуктів харчування і косметичних засобів.
Мати уявлення про основні напрями розвитку і перспективи практичного застосування нових полімерних матеріалів і високомолекулярних сполук у виробництві продуктів харчування і косметичних засобів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Загальна і неорганічна хімія
Органічна хімія
Короткий зміст навчальної програми:
Основні поняття, будова, класифікація, способи синтезу полімерів. Молекулярна маса і ступінь полімеризації. Радикальна полімеризація: ініціювання, ріст і обрив ланцюга. Термодинаміка і кінетика радикальної полімеризації. Радикальна кополімеризація. Іонна й іонно-координаційна полімеризація. Основні способи здійснення полімеризації. Особливості емульсійної полімеризації. Методи синтезу, властивості і застосування полімерів, одержаних методом полімеризації, у виробництві продуктів харчування та косметичних засобів. Поліконденсація: мономери, їх реакційна здатність, особливості процесу. Рівноважна поліконденсація, кінетика. Нерівноважна поліконденсація. Методи синтезу, властивості і застосування полімерів, одержаних методом поліконденсації, у виробництві продуктів харчування та косметичних засобів. Модифікація полімерів. Полісахариди та їх похідні. Методи одержання, властивості і застосування полімерів, одержаних методом модифікацією полімерів, у виробництві продуктів харчування та косметичних засобів.
Рекомендована література:
1. О.В.Суберляк, В.Й.Скорохода, Н.Б.Семенюк. Теоретичні основи хімії та технології полімерів: навчальний посібник. - Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2014. - 336 с.
2. Ю.О.Ластухін. Харчові добавки. Е-коди. Будова. Одержання. Властивості: навчальний посібник. - Львів: Центр Європи, 2009. - 836 с.
3. Ю.П.Гетьманчук, М.М.Братичак. Хімія та технологія полімерів: підручник. - Львів: Видавництво "Бескид Біт", 2006. - 496 с.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
підсумковий контроль (70%, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)