Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Навчальна дисципліна
Екологічні аспекти та технології переробки відходів харчових та косметичних виробництв
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.23
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доцент, Васильєв Віктор Петрович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• Володіти основами екології, мати уявлення про екосистеми та їх динаміку, знати основні закони екології.
• Знати про сучасний стан забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту та основні фактори, які впливають на цей процес.
• Мати уявлення про техногенний вплив підприємств харчової промисловості на оточуюче середовище та основні ланки технологічного циклу в яких утворюються тверді відходи, викиди в атмосферу та забруднена вода.
• Знати та розуміти основні принципи створення маловідходних технологічних процесів.
• Знати які типи води використовуються на підприємствах харчової промисловості та як організувати її раціональне використання.
• Знати про види рідких, газоподібних, та твердих відходів, які утворюються в основних галузях харчової промисловості: у виробництві борошна та круп, рослинних олій, алкогольних та безалкогольних напоїв; хлібопекарській, крохмале-патоковій, цукровій, молочній, м’ясній, спиртовій, інших галузях та у виробництві косметичних засобів.
• Знати про сучасний стан забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту та основні фактори, які впливають на цей процес.
• Мати уявлення про техногенний вплив підприємств харчової промисловості на оточуюче середовище та основні ланки технологічного циклу в яких утворюються тверді відходи, викиди в атмосферу та забруднена вода.
• Знати та розуміти основні принципи створення маловідходних технологічних процесів.
• Знати які типи води використовуються на підприємствах харчової промисловості та як організувати її раціональне використання.
• Знати про види рідких, газоподібних, та твердих відходів, які утворюються в основних галузях харчової промисловості: у виробництві борошна та круп, рослинних олій, алкогольних та безалкогольних напоїв; хлібопекарській, крохмале-патоковій, цукровій, молочній, м’ясній, спиртовій, інших галузях та у виробництві косметичних засобів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Попередні навчальні дисципліни:
• Органічна хімія
• Процеси та апарати хімічних виробництв
• Технологія харчових виробництв
• Хімія та технологія косметичних засобів
• Органічна хімія
• Процеси та апарати хімічних виробництв
• Технологія харчових виробництв
• Хімія та технологія косметичних засобів
Короткий зміст навчальної програми:
У навчальній дисципліні “Екологічні аспекти та технології переробки відходів харчових та косметичних виробництв” розглядається екологічна ситуація у світі, на Україні та у Львівській області. Проводиться аналіз стану атмосферного повітря, грунтів та водних ресурсів на Україні. Розглядається техногенний вплив, який оказують підприємства харчової промисловості на довколишнє середовище. Для основних галузей харчової промисловості: у виробництві борошна та круп, рослинних олій, алкогольних та безалкогольних напоїв; хлібопекарській, крохмале-патоковій, цукровій, молочній, м’ясній, спиртовій, інших галузях та у виробництві косметичних засобів вивчаються види рідких, газоподібних та твердих відходів які утворюються під час проведення технологічних процесів. Детально розглядаються вторинні сировинні ресурси, які утворюються у цих процесах, а також які товарні продукти та за допомогою яких технологій можуть бути виготовлені з них.
Рекомендована література:
1. Домарецький В.А., Остапчук М.В., Українець А.І. Технологія харчових продуктів: Підручник /За ред. д-ра техн. наук, проф.. А.І.Українця. –К.: НУХТ, 2003. –572 с.
2. Технологии пищевых производств. /А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под. ред. А.П.Нечаева. – М.: КолосС, 2008. – 768 с.
3. Денщиков М.Т. Отходы пищевой промышленности и их использование. –М.: Пищепромиздат, 1963. – 616 с.
4. Запольский А.К., Українець А.І. Екологізація харчових виробництв: Підручник. –К.: Вища шк., 2005. – 423 с.
5. Комаров В.И., Лебедев Е.И., Мануйлова Т.А. Экологические проблемы в пищевой промышленности и пути их решения. –М.: Пищепромиздат, 2003. –120 с.
2. Технологии пищевых производств. /А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под. ред. А.П.Нечаева. – М.: КолосС, 2008. – 768 с.
3. Денщиков М.Т. Отходы пищевой промышленности и их использование. –М.: Пищепромиздат, 1963. – 616 с.
4. Запольский А.К., Українець А.І. Екологізація харчових виробництв: Підручник. –К.: Вища шк., 2005. – 423 с.
5. Комаров В.И., Лебедев Е.И., Мануйлова Т.А. Экологические проблемы в пищевой промышленности и пути их решения. –М.: Пищепромиздат, 2003. –120 с.
Методи і критерії оцінювання:
два реферата (20%), два колоквіума (40%)
підсумковий контроль (40%, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (40%)
підсумковий контроль (40%, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (40%)