Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технології харчових добавок

Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.28
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доц. Панченко Юрій Васильович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
• знати існуючі методи синтезу, технології та умови виробництва різних типів харчових добавок;
• вміти орієнтуватися, підбирати, аналізувати основні технологічні процеси виробництва харчових добавок;
• володіти функціональними та технологічними схемами виробництва, найбільш популярних та затребуваних харчових добавок
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування
• Хімія, технологія та застосування харчових добавок
• Загальна хімічна технологія
Короткий зміст навчальної програми:
Технології виробництва натуральних та штучних харчових барвників. Окремі технології виробництва загущувачів та гелеутворювачів, у т.ч. пектинів, камедей та желатину. Технології мікробіологічного синтезу регуляторів рН - харчових кислот (цитринова, оцтова, молочна, винна кислота). Методи і технології одержання підсолоджувачів та цукрозамінників. Сучасні технології одержання ароматизаторів та запашних речовин, переробки прянощів. Технології виробництва окремих консервантів, антиоксидантів та різноманітних технологічних харчових добавок.
Рекомендована література:
1. Нечаев А.П., Кочеткова А.А. Пищевые и биологически активные добавки, ароматизаторы и технологические вспомагательные средства. Учебное пособие. СПб: ГИОРД, 2007. – 248 с.
2. Технологии пищевых производств. /А.П.Нечаев, И.С.Шуб, О.М.Аношина и др.; Под. ред. А.П.Нечаева. – М.: Колос, 2008. – 768 с.
3. Сарафанова Л.А. Применение пищевых добавок.- СПб.: ГИОРД, 1999. – 80 с.
4. Скурихин И.М., Нечаев А.П. Все о пище с точки зрения химика.- М.: Высшая школа, 1991.- 288 с.
5. Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: Энциклопедия.- СПб.: ГИОРД, 2004.– 808 с.
6. Панченко Ю.В., Васильєв В.П., Воронов С.А. Хімія, технологія та застосування харчових добавок, ч. 1: Конспект лекцій для студентів базового напряму 0916 “Хімічна технологія та інженерія». - Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2008.- 92 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль – усне опитування, контрольна робота, реферат-презентація (30%)
Підсумковий контроль – іспит, письмово-усна форма (70%).