Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
ОсвітаКаталог освітніх послуг
Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Навчальна дисципліна
Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.26
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доцент Васильєв Віктор Петрович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
1. Знати про історію та розуміти необхідність організації контролю якості продуктів харчування.
2. Знати про предмет, завдання та методи харчової експертизи.
3. Знати про основні етапи та порядок проведення харчової експертизи.
4. Розуміти суть ідентифікації харчових товарів та знати про її види.
5. Знати про сутність та види фальсифікації.
6. Знати про можливі наслідки фальсифікації та про заходи її попередження.
2. Знати про предмет, завдання та методи харчової експертизи.
3. Знати про основні етапи та порядок проведення харчової експертизи.
4. Розуміти суть ідентифікації харчових товарів та знати про її види.
5. Знати про сутність та види фальсифікації.
6. Знати про можливі наслідки фальсифікації та про заходи її попередження.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Попередні навчальні дисципліни:
• Органічна хімія
• Аналітична хімія
• Технологія харчових виробництв
• Органічна хімія
• Аналітична хімія
• Технологія харчових виробництв
Короткий зміст навчальної програми:
Дисципліна “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” належить до прикладних і є новим оригінальним сучасним курсом для підготовки магістрів зі спеціалізації “Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів”. Вона є однією дисциплін, які забезпечують сучасний рівень підготовки таких фахівців.
В сучасних умовах надзвичайно важливу роль грає організація чіткої системи контролю якості продуктів харчування, що дозволить забезпечити все населення країни безпечними харчовими продуктами належної якості. Недотримання цієї вимоги може викликати численні випадки харчових отруєнь, що можуть завдати шкоду організму людини від незначних порушень самопочуття до летальних випадків включно. Тому фахівець з виробництва харчових продуктів або їх компонентів, до яких відносяться харчові добавки, повинен розуміти абсолютну необхідність організації такого контролю а також знати основні етапи проведення експертизи: ознайомлення із супровідними документами, загальний огляд партії харчових продуктів на місці, складання акту огляду партії харчових продуктів, узяття проб харчових продуктів для лабораторного аналізу, проведення лабораторних досліджень, оформлення протоколів досліджень, аналіз одержаних результатів та складання акту експертизи. Крім того, враховуючи велику кількість фальсифікованої харчової продукції, яка реалізується на ринку, важливо знати про основні види її фальсифікації: асортиментну, якісну, кількісну, вартісну, інформаційну та методи визначення таких фальсифікацій.
У курсі “Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів” якраз і розглядаються всі вищеперераховані питання і надаються теоретичні та практичні знання для їх вирішення.
Рекомендована література:
1. Смоляр В.І. Харчова експертиза: Підручник. –К.: Здоров’я, 2005. -448 с.
2. Титаренко Л.Д., Павлова В.А., Малигіна В.Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. -192 с.
3. Вилкова С.А. Товароведение и экспертиза парфюмерно-косметических товаров: Учебник для вузов. –М.: Издательский Дом “Деловая литература”, 2000. –286с.
4. Назаренко Л.О. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: слайд-курс: навч. посіб. –К.: «Центр учбової літератури», 2014. -248с.
5. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О., Летута Т.М., Науменко М.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. –К.: «Видавничій дім «Професіонал», Центр учбової літератури 2010. -272с.
2. Титаренко Л.Д., Павлова В.А., Малигіна В.Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. -192 с.
3. Вилкова С.А. Товароведение и экспертиза парфюмерно-косметических товаров: Учебник для вузов. –М.: Издательский Дом “Деловая литература”, 2000. –286с.
4. Назаренко Л.О. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: слайд-курс: навч. посіб. –К.: «Центр учбової літератури», 2014. -248с.
5. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О., Летута Т.М., Науменко М.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. –К.: «Видавничій дім «Професіонал», Центр учбової літератури 2010. -272с.
Методи і критерії оцінювання:
лабораторні роботи (20%), два колоквіума (20%)
підсумковий контроль (60%, контрольний захід, екзамен): письмова форма (60%)
підсумковий контроль (60%, контрольний захід, екзамен): письмова форма (60%)
Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів (курсова робота)
Спеціальність: Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів
Код дисципліни: 7.161.08.E.30
Кількість кредитів: 2
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: к.х.н., доцент Васильєв Віктор Петрович
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Курсова робота з курсу «Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів» присвячена розгляду контролю якості, способам фальсифікації та методам виявлення фальсифікацій якогось конкретного харчового чи косметичного продукту. Робота має таки основні розділи:
1. Вступ.
2. Ідентифікаційні ознаки продукту. Терміни та визначення. Класифікація та асортимент.
3. Сировина для одержання продукту.
4. Методи одержання продукту (коротко).
5. Основні органолептичні та фізико-хімічні показники продукту (згідно ДСТУ або ТУ).
6. Відомі методи фальсифікації продукту та їх визначення.
7. Висновки.
8. Додатки (стандарти на продукт).
9. Список використаної літератури.
1. Вступ.
2. Ідентифікаційні ознаки продукту. Терміни та визначення. Класифікація та асортимент.
3. Сировина для одержання продукту.
4. Методи одержання продукту (коротко).
5. Основні органолептичні та фізико-хімічні показники продукту (згідно ДСТУ або ТУ).
6. Відомі методи фальсифікації продукту та їх визначення.
7. Висновки.
8. Додатки (стандарти на продукт).
9. Список використаної літератури.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Попередні навчальні дисципліни:
• Органічна хімія
• Аналітична хімія
• Технологія харчових виробництв
Супутня навчальна дисципліна:
• Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів.
• Органічна хімія
• Аналітична хімія
• Технологія харчових виробництв
Супутня навчальна дисципліна:
• Експертиза та контроль якості продуктів харчування та косметичних засобів.
Короткий зміст навчальної програми:
В курсовій роботі описуються (згідно стандарту) основні органолептичні та фізико-хімічні показники яким має відповідати конкретний харчовий чи косметичний продукт. Наводяться відомі способи його фальсифікації та методи які дозволяють виявити такі фальсифікації.
Рекомендована література:
1. Титаренко Л.Д., Павлова В.А., Малигіна В.Д. Ідентифікація та фальсифікація продовольчих товарів: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2006. -192 с.
2. Чепурной И.П. Идентификация и фальсификация продовольственных товаров: Учебник. –М.: Издательско-торговая корпорация “Дашков и Ко”, 2002. –460 с.
3. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов. // Под ред. И.М.Скурихина, В.А.Тутельяна. – М.: Брандес, Медицина, 1988. – 340с.
4. Вилкова С.А. Товароведение и экспертиза парфюмерно-косметических товаров: Учебник для вузов. –М.: Издательский Дом “Деловая литература”, 2000. –286с.
5. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О., Летута Т.М., Науменко М.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. –К.: «Видавничій дім «Професіонал», Центр учбової літератури 2010. -272с.
2. Чепурной И.П. Идентификация и фальсификация продовольственных товаров: Учебник. –М.: Издательско-торговая корпорация “Дашков и Ко”, 2002. –460 с.
3. Руководство по методам анализа качества и безопасности пищевых продуктов. // Под ред. И.М.Скурихина, В.А.Тутельяна. – М.: Брандес, Медицина, 1988. – 340с.
4. Вилкова С.А. Товароведение и экспертиза парфюмерно-косметических товаров: Учебник для вузов. –М.: Издательский Дом “Деловая литература”, 2000. –286с.
5. Дубініна А.А., Овчиннікова І.Ф., Дубініна С.О., Летута Т.М., Науменко М.О. Методи визначення фальсифікації товарів. Підручник. –К.: «Видавничій дім «Професіонал», Центр учбової літератури 2010. -272с.
Методи і критерії оцінювання:
Здається друкований текст курсової роботи.
Підсумковий контроль: усний захист (100%).
Підсумковий контроль: усний захист (100%).