Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Стандартизація, сертифікація, ліцензування та акредитація

Спеціальність: Кібербезпека
Код дисципліни: 6.125.02.E.79
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Інформаційно-вимірювальних технологій
Лектор: Гунькало Алла Василівна, к.т.н., доцент
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
У результаті вивчення навчальної дисципліни фахівець повинен
знати:
основні поняття із стандартизації, сертифікації, ліцензування та акредитації;
нормативно-правову документацію із стандартизації та технічного захисту інформації;
організацію роботи із стандартизації та сертифікації в Україні й економічно розвинених країнах;
порядок розроблення, прийняття, перевірки, внесення змін та перегляду стандартів;
правила, схеми та порядок проведення робіт із сертифікації засобів захисту інформації;
ліцензійну діяльність в галузі технічного захисту інформації;
порядок проведення акредитації;

вміти:
застосовувати чинну нормативну та законодавчу базу в галузі інформаційної безпеки для забезпечення необхідних дій професійної діяльності;
застосовувати чинну нормативну та законодавчу базу в галузі інформаційної безпеки та захисту інформації з обмеженим доступом у конкретній сфері діяльності, включаючи адекватні організаційні заходи;
оформляти документацію для подачі у відповідні органи стандартизації, сертифікації, ліцензування й акредитації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Немає
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні положення. Терміни та їх означення в галузі стандартизації. Нормативно-правова документація із стандартизації та технічного захисту інформації. Організація роботи із стандартизації в Україні. Порядок розроблення, прийняття, перевірки, внесення змін та перегляду стандартів. Міжнародна стандартизація. Міжнародні стандарти в галузі безпеки інформаційних технологій та їх місце в розвитку стандартизації в Україні. Загальні відомості про сертифікацію, терміни та їх означення. Основні нормативно-правові документи у сфері сертифікації. Порядок проведення робіт із сертифікації засобів захисту інформації. Правила та схеми сертифікації засобів захисту інформації. Застосування національного знаку відповідності при сертифікації продукції у системі сертифікації УкрСЕПРО. Декларування відповідності. Сертифікація в економічно розвинених країнах світу. Поняття та значення ліцензування. Терміни та визначення щодо ліцензування. Ліцензування діяльності в галузі технічного захисту інформації. Закон України „Про ліцензування видів господарської діяльності”. Порядок ліцензування господарської діяльності у галузі технічного захисту інформації. Загальні відомості про акредитацію. Структура національної системи акредитації. Терміни та визначення в галузі акредитації. Порядок проведення акредитації Національним органом з акредитації. Організаційні, технічні і технологічні вимоги до акредитованих центрів сертифікації ключів.
Рекомендована література:
1. Електронний навчально-методичний комплекс «Стандартизація, сертифікація, ліцензування та акредитація» для студентів Інституту комп'ютерних технологій, автоматики та метрології напряму підготовки 6.170101 «Безпека інформаційних і комунікаційних систем», 2016. – 523 с.
2. Основи стандартизації: підручник / О.В. Заболотний, М.Д. Кошовий, В.О. Книш та ін. – Х.: Нац. аерокосм. ун-т „Харк. авіац. Ін-т”, 2010.- 304 с.
3. Управління якістю. Сертифікація / [Бичківський Р.В., Столярчук П.Г., Сопільник Л.І., Калинський О.О.]. – К.: Вища школа, 2005. – 432 с.
4. Шаповал М.І. Менеджмент якості: Підручник.- К.: Т-во „Знання”, КОО, 2003.- 475 с.
5. Національні стандарти України: ДСТУ 1.1. – 1.7., 1.11., 1.12.
6. Національні стандарти України: ДСТУ 3396.0, ДСТУ 3396.1, ДСТУ 3396.2.
7. Журнали «Правове, нормативне та метрологічне забезпечення системи захисту інформації в Україні», «Стандартизація, сертифікація, якість», «Стандарты и качество», тощо.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (виконання практичних завдань) - 35 балів, екзаменаційний контроль - 65 балів.