Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Цифрова обробка сигналів

Спеціальність: Кібербезпека
Код дисципліни: 6.125.02.E.94
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Захист інформації
Лектор: проф. Хома Володимир
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати основні математичні означення, поняття і операції обробки сигналів; області застосування і основні прикладні задачі цифрового оброблення сигналів;
• вміти досліджувати математичні моделі систем обробки сигналів; використовувати отримані теоретичні знання в різних предметних сферах: управлінні, економіці, техніці;
• мати уявлення про основні напрямки розвитку технології цифрової обробки сигналів та перспективи її практичного застосування.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• математичний аналіз,
• теорія інформації і кодування,
• схемотехніка пристроїв технічного захисту інформації
Короткий зміст навчальної програми:
Математичний апарат опису і аналізу сигналів. Кореляція і згортка. Спектральний аналіз сигналів. Реалізація та використання швидкого перетворення Фур’є. Оцифровування та відновлення сигналів. Теорема дискретизації. Нормування часу і частоти цифрових сигналів. Формати подання чисел у пристроях ЦОС. Власний шум цифрової системи. Опис і аналіз лінійних стаціонарних систем у часовій і частотній областях. Імпульсна і перехідна характеристики аналогової системи, передатна функція, нулі і полюси. Діаграма Боде. Перетворення Лапласа. Нерекурсивні і рекурсивні дискретні системи. Z-перетворення. Співвідношення між s- і z- площинами. Стійкість дискретних систем. Методика проектування фільтрів. Перетворення частоти та типу фільтрів. Фільтри Батерворта, Чебишева, Кауера (еліптичні). Рекурсивні і нерекурсивні цифрові фільтри. Реалізація і застосування цифрових фільтрів.
Рекомендована література:
1. Наконечний А.Й., Наконечний Р.А., Павлиш В.А. Цифрова обробка сигналів: навчальний посібник. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. – 368 с.
2. Сергиенко А.Б. Цифровая обработка сигналов: Учебник для вузов. 2-е изд. – СПб.: Питер, 2006. -751 с.: ил.
3. Хома В.В. Проектування, реалізація та дослідження цифрових фільтрів. Методичні вказівки до контрольної роботи / Львів: Вид-во НУ “Львівська політехніка”, 2011. – 36 с.
Методи і критерії оцінювання:
• поточний контроль: звіти з лабораторних робіт (25 балів), контрольні роботи (15 балів);
• екзаменаційний контроль: письмова компонента (50 балів), усна (10 балів)