Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Інформаційна безпека держави, частина 1

Спеціальність: Кібербезпека
Код дисципліни: 6.125.03.E.113
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Захист інформації
Лектор: доцент Опірський Іван Романович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Володіння достатніми знаннями в галузях пов’язаних з інформаційними технологіями, кібербезпекою, інформаційною безпекою, що дасть можливість критично аналізувати ситуацію в даних галузях та визначати ключові тенденції їх розвитку;
Розуміння інструментів та стратегій, що мають відношення до діагностування та аналізу стану розвитку кібербезпеки на рівні, що дозволить працевлаштування за фахом, здатність ефективно вико¬рис¬товувати на практиці теоретичні знання при управлінні інформаційно безпекою;
Знання правових основ дослідницьких робіт і законодавства України в галузі інформаційної безпеки;
Здатність до ділових комунікацій у професійній сфері, знання основ ділового спілкування, навички роботи в команді, сучасні уміння вести дискусію й викладати основи інформаційної безпеки.
Здобуття адекватних знань та розумінь, що відносяться до спеціальності 125 «Кібербезпека», масштаб яких буде достатнім, щоб успішно організовувати та проводити дослідження з інформаційної безпеки, формувати та репрезентувати результати професійної діяльності.
Уміти обробляти отримані результати, аналізувати і осмислювати їх з урахуванням опублікованих матеріалів;
Уміти аналізувати ризики для оцінки реальних загроз порушення захисту та охорони.
Здійснювати пошук інформації в різних джерелах для вирішення задач захисту інформації, критично оцінювати отримані результати та аргументовано захищати прийняті рішення;
Системно мислити та застосовувати творчі здібності до формування принципово нових ідей в сфері інформаційної безпеки;
Ідентифікувати, класифікувати та описувати роботу в сфері захисту інформації;
Уміння виконувати аналіз ризиків та джерел загроз, розробляти модель загроз, розробляти модель порушника;
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Основи інформаційної безпеки;
Основи національної безпеки;
Охорона державної таємниці;
Забезпечення інформаційної безпеки держави;
Короткий зміст навчальної програми:
Забезпечення інформаційної безпеки: поняття та основні напрямки; Забезпечення інформаційної безпеки людини і суспільства; Інформаційне протиборство; Аналітичне забезпечення інформаційної безпеки; Забезпечення інформаційної безпеки в провідних країнах світу ; Загрози безпеці та їх класифікація; Системна класифікація та характеристика технічних засобів забезпечення інформаційної безпеки; Технічні засоби забезпечення фізичної цілісності елементів обчислювальних систем; Небезпеки для інформаційної безпеки держави особи та суспільства. Обмеження свободи слова і доступу громадян до інформації. Негативні чинники впливу на інформаційну безпеку у сфері суспільної моралі. Правопорушення у сфері інформаційних технологій. Вибір та впровадження профілів захисту. Дослідження процедур захисту інформації. Вивчення основних методів та засобів забезпечення інформаційної безпеки. Дослідження способів та заходів інформаційної боротьби.
Рекомендована література:
1. Закони України: "Про інформацію", "Про державну таємницю", "Про захист інформації в автоматизованих системах", "Про науково-технічну інформацію".
2. Хорошко В.О., Чередниченко B.C., Шелест М.Є. X 80 Основи інформаційної безпеки / За ред. проф. В.О. Хорошка. - К.: ДУІКТ, 2008.- 186 с.
3. Герасименко В.А., Мелюк А.Я. Основы защиты информации. – М.; МИФИ, 1997, 537 с.
4. Голего А.Г., Хорошко В.А. Организационно - техническое обеспечение защиты информации. – К.; КМУГА, 1999, - 120 с.
5. Самохвалов Ю.Я., Темніков В.О., Хорошко В.О. Організаційно – технічне забезпечення захисту інформації. Навчальний посібник / За ред. Проф. В.О.Хорошка – К.; НАУ, 2002, 207 с.
6. Хорошко В.А., Хорошко А.В., Пирцхалава П.Г. Методы и средства защиты информации: Методические указания.– К.; КМУГА, 1997, – 38 с.
7. Зачепило В.С. Проблеми захисту таємниць у загальній безпеці України. Державність, №20/1998, с.17-21.
8. Солдаткин С.А. Политика информационной безопасности //Служба безопасности. – 1998. - № 7-8.
Методи і критерії оцінювання:


• поточний контроль, усне опитування (30%)
• письмово-усна форма (70%)