Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Системний аналіз та прийняття управлінських рішень в бізнес-структурах

Спеціальність: Менеджмент (освітньо-наукова програма)
Код дисципліни: 7.073.10.E.190
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Менеджмент і міжнародне підприємництво
Лектор: Д.е.н., доц. Шуляр Р.В.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
ПРН5. Проектувати ефективні системи управління організаціями.
ПРН7. Планувати діяльність організації в стратегічному та тактичному розрізах.
ПРН9. Організовувати та здійснювати ефективні комунікації всередині колективу, з представниками різних професійних груп та в міжнародному контексті.
ПРН12. Демонструвати лідерські навички та вміння працювати у команді, взаємодіяти з людьми, впливати на їх поведінку для вирішення професійних задач.
ПРН13. Забезпечувати особистий професійний розвиток та планування власного часу.
ПРН15. Вміти планувати і здійснювати інформаційне, методичне, матеріальне, фінансове та кадрове забезпечення організації (підрозділу).
Додаткові програмні результати навчання:
1. Здатність використовувати оргтехніку, універсальне та прикладне програмне забезпечення відповідно до виду діяльності, документально оформляти управлінське рішення.
2. Всебічне розуміння сутності економічної системи і економічних відносин, знання і уміння оперувати економічними категоріями та процесами, уміння оцінювати перспективи глобалізації як новітнього етапу соціально-економічних перетворень. Здатність до аналізу і синтезу соціально-значущих проблем і процесів, уміння проводити моніторинг змін у законодавстві, орієнтуватися у нормативних актах, щоб забезпечувати правомочність рішень.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- пререквізит: Фінансовий менеджмент.
- кореквізит: Інформаційно-управлінські системи в бізнес-структурах.
Короткий зміст навчальної програми:
Поняття системи та системного аналізу як сукупності методологічних засобів для підготовки та обґрунтування інноваційних рішень. Основні поняття системного аналізу. Властивості та принципи системної методології. Поняття системи. Види систем. Побудова загальної моделі інноваційної проблеми. Особливості побудови загальної моделі інноваційної проблеми. Процедури системного аналізу як апарат дослідження інноваційної проблеми. Взаємозв'язок концептуальних функціональних просторів. Властивості процедур системного аналізу. Взаємозв’язок інноваційної проблеми з навколишнім середовищем та складність її розв’язання. Застосування в процесі аналізу теорії дослідження операцій, теорії черг, теорії ігор і методів експертних оцінок. Загальні відомості про дослідження операцій. Теорія черг. Рівняння для аналізу систем масового обслуговування n-канальна система масового обслуговування з відмовами. Одноканальна СМО з очікуванням. Багатоканальна СМО з очікуванням. Теорія ігор. Предмет і задачі теорії ігор. Основні поняття. Метод розв'язку скінченої гри з сідловою точкою. Методи розв'язку скінченої гри без сідлової точки. Методи експертних оцінок. Розчленування об'єкта аналізу та дослідження відокремлених частин інноваційних проблем. Поняття елементу, функції, структури, стану та процесу. Властивості складних систем та задач системного аналізу. Поняття моделі, співвідношення між моделлю та системою. Аналіз та синтез у системних дослідженнях. Застосування декомпозиції і агрегування для розробки інноваційного виробу. Прийняття рішень в управлінні інноваційними процесами. Поняття рішення та класифікація рішень. Прийняття рішень. Теорія прийняття рішень. Нормативна теорія прийняття рішень. Дескриптивна теорія прийняття рішень. Місце і значення прийняття інноваційних рішень в управлінні інноваційними процесами. Етапи прийняття управлінських рішень. Етапи прийняття управлінських рішень. Етап підготовки управлінського рішення. Етап розробки управлінського рішення. Етап реалізації управлінського рішення. Особливості прийняття рішень в управлінні інноваційними процесами. Логічні і кількісні підходи до вивчення інноваційних проблем. Функціонально-вартісний аналіз. Дерево рішень. Діаграми Парето. Метод аналізу ієрархій. Метод критичного шляху. Основні поняття та визначення. Основні параметри мережі типу СРМ та їх визначення. Метод Делфі. Контроль і моніторинг виконання інноваційних рішень. Виконання інноваційних рішень. Контроль за виконанням інноваційних рішень. Моніторинг виконання інноваційних рішень
Рекомендована література:
Базова
1. Роїк, О. М. Р 65 Системний аналіз. Навчальний посібник / О. М. Роїк, А. А. Шиян, Л.О. Нікіфорова – Вінниця : ВНТУ, 2015. – 83 с
2. Приймак В. М. Прийняття управлінських рішень: Навчальний посіб¬ник.- К.: Атіка, 2018.- 240 с.
Допоміжна
3. Аршинова О.І. Системний аналіз: навчальний посібник / О.І. Аршинова, А.В. Шевченко. – К.: НАУ, 2018. – 128ст.1
4. Бідюк П.І., Щербань Ю.Ю., Щербань В.Ю., Демківський Є.О. Системи підтримки прийняття рішень — проектування та реалізація. К.: КНУТД, 2019. -112 с.
5. Никифорук Б.В. Системний підхід до прийняття управлінських рішень. – Львів Українська академія друкарства, 20017. – 229 ст.

Інформаційні ресурси
1. Системний аналіз і прийняття інноваційних рішень:
http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=10056
2. Спеціальність системний аналіз:
http://edu.lp.edu.ua/napryamy/6040303-systemnyy-analiz
3. Інформаційний портал :
http://www.znannya.org/?view=group:system_analysis
Методи і критерії оцінювання:
- поточний контроль (30%): лабораторні, самостійні та індивідуальні роботи, опитування;
- підсумковий контроль (70%): екзамен та відповідь.