Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Органічна хімія

Спеціальність: Професійна освіта (Харчові технології)
Код дисципліни: 6.015.21.O.15
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Д.х.н., доцент Дончак Володимир Андрійович.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Студенти повинні знати:
- основні принципи сучасної класифікації та номенклатури органічних сполук;
- основи сучасної теорії хімічної будови і реакційної здатності органічних речовин, промислові, лабораторні методи синтезу та властивості основних класів органічних сполук; основні методи їх взаємних перетворень, головні напрями технічного використання їх найважливіших представників в органічному синтезі, харчових технологіях та в інших галузях науки і техніки;
- основні класи органічних сполук, зокрема ті, що використовуються у харчових технологіях і вивчаються у подальших спецкурсах «Аналітична хімія», «Фізична та колоїдна хімія», «Технічна мікробіологія», «Біохімія», «Теоретичні основи харчових технологій»;
- методи одержання органічних сполук, зокрема тих, що використовуються у харчових технологіях або в процесах переробки сільськогосподарської сировини;
- основні методи синтезу, очищення та ідентифікації органічних сполук;
- принципи охорони навколишнього середовища, економії паливно-енергетичних ресурсів, комплексного використання сировини і впровадження нових маловідходних та безвідходних технологій.
Студенти повинні вміти:
- працювати в хімічній лабораторії, знати техніку лабораторних робіт і техніку безпеки; основні прийоми виділення, вивчення властивостей і встановлення будови простих органічних речовин, сучасні методи аналізу органічних сполук: ІЧ, УФ, ЯМР та ПМР спектроскопю, газову та рідинну хроматографію тощо.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Неорганічна хімія, фізика.
Короткий зміст навчальної програми:
Основи сучасної теорії хімічної будови органічних речовин, зв’язок хімічної будови з реакційною здатністю та властивостями речовин. Класифікація органічних сполук. Основні функціональні (характеристичні) групи. Ізомерія органічних сполук. Структурна ізомерія, її види. Стереохімічні уявлення в органічній хімії. Геометрична ізомерія. Поняття про хіральність і енантіомерію. Поняття про абсолютну конфігурацію молекули. Класифікація реакцій органічних сполук. Інтермедіати в органічних реакціях. Класифікація реагентів. Каталітичні та ферментативні реакції. Методи одержання, хімічні властивості та напрями застосування окремих класів органічних сполук: вуглеводнів (алканів. алкенів. алкадієнів. алкінів. аліциклічних та ароматичних вуглеводнів.); галогенопохідних, спиртів, фенолів, етерів та краун-етерів, карбонільних сполук, карбонових кислот, нітросполук, амінів, гідроксикислот, амінокислот, вуглеводів, гетероциклічних сполук.
Рекомендована література:
Бобрівник Л.Д., Руденко В.М., Лезенко Г.О. Органічна хімія.К.; Ірпінь:ВТФ “Перун”, 2002. – 544 с.
Хімія: підручник для студентів вищих навчальних закладів / кол. авторів. – Харків: Фоліо, 2014. – 958 с.: іл.
Ю.О.Ластухін, С.А.Воронов. Органічна хімія. Вид. “Центр Європи”. 2004 р.
Чирва В.Я., Ярмолюк С.М., Толкачова Н.В., Земляков О.Е. Органічна хімія.-Львів: БаК, 2009.-996 с.
Домбровський А.В., Найдан В.М. Органічна хімія.-К.:Вищ.шк. 1992.
Терней А. Современная органическая химия (в двох книгах). Пер. с англ.,- М.: Мир. 1981.
Методи і критерії оцінювання:
Письмові звіти з лабораторних робіт, колоквіуми, індивідуальне науково-дослідне завдання (40%);
підсумковий контроль - екзамен, письмово-усна форма (60%).