Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Контроль якості та безпеки харчових продуктів
Спеціальність: Професійна освіта (Харчові технології)
Код дисципліни: 6.015.21.E.87
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: професор Мельник Степан Романович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати основні терміни та поняття, систему і принципи державного і заводського контролю безпеки та якості продукції, основні вимоги до якості харчових продуктів;
• знати традиційні та перспективні методи, принципи і послідовність застосування аналітичних методів контролю технологічних процесів і показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції харчових виробництв;
• давати оцінку якості та безпеки сировини, напівфабрикатів і готової продукції харчових виробництв згідно нормативних вимог;
• самостійно здійснювати аналітичний контроль якості харчових продуктів;
• за результатами виконаних досліджень аналізувати і прогнозувати перебіг технологічних процесів.
• знати традиційні та перспективні методи, принципи і послідовність застосування аналітичних методів контролю технологічних процесів і показників якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції харчових виробництв;
• давати оцінку якості та безпеки сировини, напівфабрикатів і готової продукції харчових виробництв згідно нормативних вимог;
• самостійно здійснювати аналітичний контроль якості харчових продуктів;
• за результатами виконаних досліджень аналізувати і прогнозувати перебіг технологічних процесів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Аналітична хімія
• Харчові технології
• Метрологія, стандартизація та сертифікація
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
• Харчова хімія
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Технологія оздоровчих харчових продуктів
• Технологія продуктів бродіння
• Аналітична хімія
• Харчові технології
• Метрологія, стандартизація та сертифікація
• Біохімія
• Теоретичні основи харчових виробництв
• Харчова хімія
кореквізити:
• Мікробіологія харчових виробництв
• Технологія оздоровчих харчових продуктів
• Технологія продуктів бродіння
Короткий зміст навчальної програми:
Основи сертифікації та стандартизації. Роль сертифікації харчових продуктів. Об’єкти і методи контролю харчових продуктів. Поняття про якість продукції. Органолептичний аналіз якості продуктів. Механічний аналіз і визначення фізичних показників продуктів. Методи визначення вологості та ступеня замочування, крохмалистості зерна, вмісту сухих і екстрактивних речовин, зольності. Методи визначення у харчових продуктах вмісту спирту, вмісту азоту (нітрогену), фосфору і жирів, вуглеводів. Методи визначення колірності і каламутності. Методи визначення вмісту вуглекислоти у напоях. Методи визначення окремих домішок у харчових продуктах. Методи визначення кислотності та окисно-відновного потенціалу біологічних середовищ. Методи визначення активностей гідролітичних ферментів. Перспективні методи контролю якості харчових продуктів. Виявлення фальсифікації харчових продуктів.
Рекомендована література:
1. Електронний навчально-методичний комплекс “Контроль якості та безпеки продукції галузі” для студентів базового напряму 6.051701 “Харчові технології та інженерія”. Укл.: доц. Мельник С.Р. – 153 с., 101 термін, 127 тестових завдань та задач. http://vns.lp.edu.ua/course/view.php?id=17. Реєстр. номер № Е41–216–39/2014 від 08.05.2014 р.
2. Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Под. ред. Р. Стеле; пер. с англ. В. Широкова под общ. Ред. Ю.Г. Базарновой. – СПб.: Профессия, 2006. – 480 с.
3. Полыгалина Г.В. Технохимический контроль спиртового и ликеро-водочного производств. – М.: Колос, 1999. – 336с.
4. Великая Е.И., Суходол В.Ф. Лабораторный практикум по курсу общей технологии бродильных производств. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. – 312 с.
2. Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Под. ред. Р. Стеле; пер. с англ. В. Широкова под общ. Ред. Ю.Г. Базарновой. – СПб.: Профессия, 2006. – 480 с.
3. Полыгалина Г.В. Технохимический контроль спиртового и ликеро-водочного производств. – М.: Колос, 1999. – 336с.
4. Великая Е.И., Суходол В.Ф. Лабораторный практикум по курсу общей технологии бродильных производств. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. – 312 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)