Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Methods and Techniques of Cooking

Major: Professional Education (Food Processing Technologies)
Code of Subject: 6.015.21.O.52
Credits: 4
Department: Organic Products Technology
Lecturer: Associate Professor Daria Kichura
Semester: 4 семестр
Mode of Study: денна
Learning outcomes:
– knowledge of the theoretical and practical of the rational food of the bases fundamental food products;
– ability to explain the influence of fundamental food products on the quality parameters of them;
– ability to analyze trends in the selection of functionalized food products for the technology of fellow;
– be able to make rational technological solutions competently and safely used food raw material.
Required prior and related subjects:
prerequisites:
• Food Technology
• Biochemistry
• The theoretical basis of food production.
co-requisites:
• Microbiology of Food Production
• Healthy Food Technology
• Food Chemistry
• Fermentation Products Technology
Summary of the subject:
Food and biological value of product functionality. Current views on the role of individual functionalized food. Future power supply, food basics, types and varieties, food allergies. Features nutrition certain categories of people. Nutrition, physical activity and lifestyle. New approaches and perspectives functional food. Dietary supplements and human health according to blood group.
Recommended Books:
1. Капрельянц, Л. В. Функціональні продукти: монографія / Л. В. Капрельянц, К. Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с.
2. Павлюк, Р. Ю. Новые технологии биологически активных растительных добавок и их использование в продуктах иммуномодулирующего и радиозащитного действия: монография / Р. Ю. Павлюк, А. И Черевко, В. В. Погарская и др. – Харьк. гос. академия технол. и орг. питания; Укр. национальный ун-т пищ. технологий. – Харьков; Киев, 2002. – 205 с.
3.Домарецький В. А., Біологічні та фізико-хімічні основи харчових технологій: монографія / 5. В. А. Домарецький, А. М. Куц, О. Ю. Шевченко, В. А. Піддубний, Р. М. Леус, І. В. Мельник; ред.: В. А. Домарецький; МОНМС України, Нац. ун-т харч. технологій. - К. : Фенікс, 2011. - 696 c.
4.Клещев Н. Ф. Общая промышленная биотехнология: Технология бродильных производств : учеб. пособие / Н. Ф. Клещев, М. П. Бенько. – Харьков: НТУ «ХПИ», 2007. – 200 с.
Assessment methods and criteria:
• written reports on laboratory work, summary referens (30%)
• final control (70 %, control measure, test): written-oral form (70%)