Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування, частина 1

Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.08.E.202
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: проф. Токарев Віктор Сергійович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Студенти повинені знати базові відомості про хімічний склад продуктів харчування; вміст, властивості і перетворення основних компонентів їжі; загальні відомості про хімічні процеси, що відбуваються при виробництві основних харчових продуктів.
2. Студенти повинені мати поняття про сучасні методи кількісного аналізу продуктів харчування.
3. Студенти повинені вміти оцінювати харчову цінність продуктів харчування, що визначається вмістом у них білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, інших біологічно активних сполук.
4. Студенти повинені вміти використовувати хімічні та фізико-хімічні методи для аналізу продовольчої сировини та продуктів харчування, визначення в них вмісту основних нутрієнтів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Необхідні обов’язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
органічна хімія, неорганічна хімія, аналітична хімія, фізична та колоїдна хімія
Короткий зміст навчальної програми:
Компоненти харчових систем: макронутриєнти (білки, жири, вуглеводи) та мікронутриєнти (вітаміни, мінеральні речовини), неаліментарні речовини. Будова, хімічні властивості, функції в організмі макронутриєнтів. Зміни хімічного складу і загальні закономірності перетворень макронутриєнтів у харчових системах при їх переробці та зберіганні. Аналіз продуктів харчування на вміст білків, ліпідів та визначення їхньої якості. Оцінювання харчової та біологічної цінності продуктів харчування.
Рекомендована література:
Дуленко Л.В., Горяйнова Ю.А., Полякова А. В. Харчова хімія. Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2012. - 248 с.
Скоробогатий Я.П., Гузій А.В., Заверуха О.М. Харчова хімія. Навчальний посібник (рек. МОН України). - Львів : Новий Світ-2000, 2012 . – 513 с.
Гуменюк О.Л. Харчова хімія. Тексти лекцій. - Чернігів: ЧДТУ, 2013. - 244 с.
Пищевая химия / Нечаев А. П., Траутенберг С. Е., Кочеткова А. А. и др. Под ред. А. П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2007.- 640 с.
Fennema’s Food Chemistry. Fourth Edition. Ed. S. Damodara, K.L. Parkin, O.R. Fennema. – New York: Taylor & Francis Group, 2008. – 1158 pp.
J. M. deMan. Principles of Food Chemistry. Third Edition. – Gaithersburg, Maryland: Aspen Publishers, Inc., 1999. – 460 pp.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з лабораторних робіт (40%);
підсумковий контроль (60%, контрольний захід - екзамен): письмово-усна форма (60%)