Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Обладнання для виробництва харчових добавок

Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.08.E.205
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Проф. Самарик Володимир Ярославович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Вміти по технологічним параметрам процесу підібрати необхідне технологічне обладнання, або по заданим характеристикам існуючого обладнання обґрунтувати технологічні параметри оптимального проведення процесу;
• Володіти знаннями по принципам роботи конкретного технологічного обладнання та вміти виявити його недоліки та переваги у порівнянні з аналогічними обладнанням;
• Вміти грамотно сформулювати технічне завдання на проектування нестандартного обладнання або модернізації існуючого.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Загальна, неорганічна та органічна хімія;
• Фізична хімія;
• Процеси і апарати хімічних виробництв.


Короткий зміст навчальної програми:
Обладнання для транспортування та дозування рідких, твердих та газоподібних матеріалів. Схеми монтажу насосів різних типів. Робочі лінії насосів та алгоритми оптимального вибору насосів. Реакційна апаратура. Основи теорії хімічних реакторів. Типи реакторів та їх характеристика. Експлуатація реакторів. Конструкція та типові схеми монтажу реакторів періодичної дії (РПД) та каскаду реакторів. Варіанти проведення хімічних процесів в реакторах періодичної дії. бладнання для розділення гетерогенних та неоднорідних систем. Обладнання для розділення гомогенних сумішей (розчинів). Основні конструкції сушильних апаратів та області їх використання. Обладнання для проведення процесів кристалізації.
Рекомендована література:
1. Проиеси i апарати харчових виробництв: Підручник за ред. проф. 1.Ф. Малежика. - К.: НУХТ, 2003. - 400 с.
2. Черевко О.1, Поперечный A.M. Процеси i апарати харчових виробнищв: Підручник / Харк. держ. акад. технол. та орг. харчування. Харків, 2002. - 420 с.
3. Гелъперин Н.И. Основные процессы и аппараты химической технологии. - М.: Химия, 1981. - 811 с.
4. Гинзбург А. С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов. - М: Пищевая промышленность, 1973. - 528 с.
5. Горбатюк В.И. Процессы и аппараты пищевых производств. - М: Колос, 1999.-335 с.
6. Дытнерский Ю.И. Процессы и аппараты химической технологии. В 2-х кн. - М.: Химия, 2002. - 768 с.
7. Кавецкий Г.Д., Васильев Б.В. Процессы и аппараты пищевой технологии. - М.: Колос, 2000. - 551 с.
8. Касаткин А. Г. Основные процессы и аппараты химической технологии. - М.: Химия, 1971. - 784 с.
9. Липатов Н.Н. Процессы и аппараты пищевых производств. - М.: Экономика, 1987. - 272 с.
10. Лунин О.Г., Вельтищев В.Н. Теплообмениые аппараты пищевых производств. - М.: Агропромиздат, 1987. - 239 с.
11. Михеев М.А., Михеева Н.М. Основы теплопередачи. -М.: Энергия, 1977. -334 с.
12. Общий курс процессов и аппаратов химической технологии: Учебник: В 2-х кн. / В.Г. Айнштейн. М.К. Захаров. Г.А. Носов и др.; Под ред. В.Г. Айнштейна. - М: Логос; Высшая школа. 2003. Кн. 1. 912 с. Кн. 2. 872 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Поточний контроль – 40%
• Письмовий контроль (контрольна робота) – 20%
• Підсумковий контроль (60 %, контрольний захід, залік)