Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Хімія продовольчої сировини та продуктів харчування, частина 2
Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.08.E.207
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: проф. Токарев Віктор Сергійович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
1. Студенти повинені мати поняття про ферменти, як біологічні каталізатори, їх хімічну будову і властивості; про особливості ферментативної кінетики і механізми ферментативних реакцій;
2. Студенти повинені знати базові принципи класифікації та номенклатури ферментів і ферментних препаратів; іммобілізації ферментів на носіях; застосування ферментних препаратів у харчових технологіях.
3. Студенти повинені мати уявлення про стани води в харчових системах (вільна і зв'язана волога, активність води); про вплив активності води на стабільність харчових продуктів, роль льоду в забезпеченні їх стабільності при зберіганні.
4. Студенти повинені вміти розраховувати кінетичні параметри ферментативної реакції та її початкову швидкість, використовуючи рівняння Міхаеліса-Ментена; оцінювати активність ферментів.
5. Студенти повинені знати основи і принципи раціонального харчування, рекомендовані норми споживання харчових речовин і енергії, як запоруки здорового образу життя.
6. Студенти повинені вміти використовувати хімічні та фізико-хімічні методи для аналізу продовольчої сировини та продуктів харчування, визначення в них вмісту основних нутрієнтів та визначення їх якості.
2. Студенти повинені знати базові принципи класифікації та номенклатури ферментів і ферментних препаратів; іммобілізації ферментів на носіях; застосування ферментних препаратів у харчових технологіях.
3. Студенти повинені мати уявлення про стани води в харчових системах (вільна і зв'язана волога, активність води); про вплив активності води на стабільність харчових продуктів, роль льоду в забезпеченні їх стабільності при зберіганні.
4. Студенти повинені вміти розраховувати кінетичні параметри ферментативної реакції та її початкову швидкість, використовуючи рівняння Міхаеліса-Ментена; оцінювати активність ферментів.
5. Студенти повинені знати основи і принципи раціонального харчування, рекомендовані норми споживання харчових речовин і енергії, як запоруки здорового образу життя.
6. Студенти повинені вміти використовувати хімічні та фізико-хімічні методи для аналізу продовольчої сировини та продуктів харчування, визначення в них вмісту основних нутрієнтів та визначення їх якості.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Необхідні обов’язкові попередні та супутні навчальні дисципліни
органічна хімія, неорганічна хімія, аналітична хімія, фізична та колоїдна хімія
органічна хімія, неорганічна хімія, аналітична хімія, фізична та колоїдна хімія
Короткий зміст навчальної програми:
Поняття про ферменти, як біологічні каталізатори, їх хімічну будову, властивості, класифікацію та номенклатуру. Особливості ферментативної кінетики, рівняння Міхаеліса-Ментена, механізми ферментативних реакцій. Вплив різних чинників на активність ферментів. Застосування ферментних препаратів у харчових технологіях.
Мінеральні речовини у продуктах харчування. Роль окремих мінеральних елементів і наслідки їх дефіциту в організмі.
Стани води в харчових системах (вільна і зв'язана волога, активність води). Вплив активності води на стабільність харчових продуктів, роль льоду в забезпеченні їх стабільності при зберіганні.
Основи і принципи раціонального харчування, рекомендовані норми споживання харчових речовин і енергії, як запоруки здорового образу життя.
Рекомендована література:
Дуленко Л.В., Горяйнова Ю.А., Полякова А. В. Харчова хімія. Навчальний посібник. - К.: Кондор, 2012. - 248 с.
Скоробогатий Я.П., Гузій А.В., Заверуха О.М. Харчова хімія. Навчальний посібник (рек. МОН України). - Львів : Новий Світ-2000, 2012 . – 513 с.
Гуменюк О.Л. Харчова хімія. Тексти лекцій. - Чернігів: ЧДТУ, 2013. - 244 с.
Пищевая химия / Нечаев А. П., Траутенберг С. Е., Кочеткова А. А. и др. Под ред. А. П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2007.- 640 с.
Fennema’s Food Chemistry. Fourth Edition. Ed. S. Damodara, K.L. Parkin, O.R. Fennema. – New York: Taylor & Francis Group, 2008. – 1158 pp.
J. M. deMan. Principles of Food Chemistry. Third Edition. – Gaithersburg, Maryland: Aspen Publishers, Inc., 1999. – 460 pp.
Скоробогатий Я.П., Гузій А.В., Заверуха О.М. Харчова хімія. Навчальний посібник (рек. МОН України). - Львів : Новий Світ-2000, 2012 . – 513 с.
Гуменюк О.Л. Харчова хімія. Тексти лекцій. - Чернігів: ЧДТУ, 2013. - 244 с.
Пищевая химия / Нечаев А. П., Траутенберг С. Е., Кочеткова А. А. и др. Под ред. А. П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2007.- 640 с.
Fennema’s Food Chemistry. Fourth Edition. Ed. S. Damodara, K.L. Parkin, O.R. Fennema. – New York: Taylor & Francis Group, 2008. – 1158 pp.
J. M. deMan. Principles of Food Chemistry. Third Edition. – Gaithersburg, Maryland: Aspen Publishers, Inc., 1999. – 460 pp.
Методи і критерії оцінювання:
письмові звіти з лабораторних робіт (40%), розрахункова робота;
підсумковий контроль (60%, контрольний захід - екзамен): письмово-усна форма (60%)
підсумковий контроль (60%, контрольний захід - екзамен): письмово-усна форма (60%)