Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Проектування виробництв харчових добавок та косметичних засобів
Спеціальність: Хімічні технології та інженерія
Код дисципліни: 6.161.00.M.101
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Органічна хімія
Лектор: Д.х.н., доцент Дончак Володимир Андрійович.
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Результати навчання:
Студенти повинні знати:
- основні конструкційні матеріали, що застосовуються в хімічному та харчовому машинобудуванні;
- технологічні особливості хімічної апаратури та її класифікацію
- основи технології проектування і організацію проектних робіт;
- особливості проектування виробничих і допоміжних приміщень;
- принципи компонування технологічного обладнання;
- основні принципи будівельного проектування виробництв галузі.
Студенти повинні вміти:
- проектувати технологічні схеми; хімічних виробництв
- підбирати технологічне обладнання з огляду на задану проектну потужність виробництва;
- комплексно вирішувати питання будівельного проектування, застосовуючи при цьому стандартні уніфіковані будівельні конструктивні елементи і типове стандартне обладнання;
- оформляти проектно-конструкторську документацію
Студенти повинні знати:
- основні конструкційні матеріали, що застосовуються в хімічному та харчовому машинобудуванні;
- технологічні особливості хімічної апаратури та її класифікацію
- основи технології проектування і організацію проектних робіт;
- особливості проектування виробничих і допоміжних приміщень;
- принципи компонування технологічного обладнання;
- основні принципи будівельного проектування виробництв галузі.
Студенти повинні вміти:
- проектувати технологічні схеми; хімічних виробництв
- підбирати технологічне обладнання з огляду на задану проектну потужність виробництва;
- комплексно вирішувати питання будівельного проектування, застосовуючи при цьому стандартні уніфіковані будівельні конструктивні елементи і типове стандартне обладнання;
- оформляти проектно-конструкторську документацію
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
“Технологія харчових виробництв”, “Хімія та технологія косметичних засобів”, “Технології харчових добавок”.
Короткий зміст навчальної програми:
Загальні поняття. Передпроектна розробка. Проектне завдання (ПЗ) і техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) будівництва об`єкту. Проектно-кошторисна документація. Основні конструкційні матеріали, що застосовуються в хімічному та харчовому машинобудуванні. Технологічні особливості хімічної апаратури та її класифікація. Корозія металів. Оцінка корозійної стійкості матеріалів. Методи захисту від корозії. Стандартизація у хімічному та харчовому машинобудуванні. Основні принципи стандартизації. Матеріальні розрахунки технологічних процесів. Розробка технологічної схеми. Вибір обладнання. Технологічний регламент. Технологічні розрахунки. Теплові розрахунки реакційної апаратури. Будівельне проектування. Будівельні матеріали. Конструктивні елементи промислових будівель. Принципи розміщення технологічного обладнання в промислових будівлях і спорудах.
Рекомендована література:
Сидоров Ю.І., Влязло Р.Й., Новіков В.П. Процеси і апарати мікробіологічної промисловості. Приклади і задачі. Основи проектування виробництв. Навч. посібник. У 3 ч.- ІІІ ч. Основи проектування мікробіологічних виробництв.-Львів: Вид. НУ «Львівська політехніка», 2004.-252 с.
Сидоров Ю.І., Влязло Р.Й., Новіков В.П. Процеси і апарати мікробіологічної та фамацевтичної промисловості. Навч. посібник.-Львів: «Інтелект-Захід», 2008.-736 с.
Мельник С.Р., Мельник Ю.Р., Піх З.Г. Розрахунок і проектування технологічних процесів органічного синтезу. Вид. НУ «Львівська політехніка», 2007.-352 с.
В.П. Перевалов, Г.И. Колдобский. Основы проектирования и оборудование производств тонкого органического синтеза. – М.: Химия, 1997. – 288 с.
Л.З.Альперт. Основы проектирования химических установок. - М.:Высшая школа, 1976.
Методичні вказівки до виконання комплексного курсового проекту з технології та проектування виробництв харчових добавок та косметичних засобів” / Упорядники: Влязло Р.Й., Дончак В.А. та ін., – Львів: НУ “ЛП”, 2009. – 156 с.
Сидоров Ю.І., Влязло Р.Й., Новіков В.П. Процеси і апарати мікробіологічної та фамацевтичної промисловості. Навч. посібник.-Львів: «Інтелект-Захід», 2008.-736 с.
Мельник С.Р., Мельник Ю.Р., Піх З.Г. Розрахунок і проектування технологічних процесів органічного синтезу. Вид. НУ «Львівська політехніка», 2007.-352 с.
В.П. Перевалов, Г.И. Колдобский. Основы проектирования и оборудование производств тонкого органического синтеза. – М.: Химия, 1997. – 288 с.
Л.З.Альперт. Основы проектирования химических установок. - М.:Высшая школа, 1976.
Методичні вказівки до виконання комплексного курсового проекту з технології та проектування виробництв харчових добавок та косметичних засобів” / Упорядники: Влязло Р.Й., Дончак В.А. та ін., – Львів: НУ “ЛП”, 2009. – 156 с.
Методи і критерії оцінювання:
Письмові контрольні роботи та колоквіуми (30%);
підсумковий контроль - екзамен, письмово-усна форма (70%).
підсумковий контроль - екзамен, письмово-усна форма (70%).