Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Дипломатія України

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.O.7
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: к.і.н., асистент Матлай Любава Сергіївна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Знати процес вироблення і здійснення зовнішньополітичних орієнтацій і завдань України; загальний стан основних подій та фактів дипломатичної історіїУкраїни; досвід дипломатичної боротьби за розвязання українського питання на різних історичних етапах; характерні риси і специфіку історіографії дипломатичної історії України.
Вміти виявляти основні тенденції закономірності історичного поступу України; працювати з документальними джерелами та науковою літературою про дипломатичну історію України; аналізувати тексти міжнародних договорів та угод, укладених Україною; здійснювати порівняльну оцінку сутності та методів української дипломатії в різні історичні періоди; застосувати прогностичну функцію щодо перспектив здійснення конкретних дипломатичних кроків і акцій.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- Пререквізит: Історія міжнародних відносин; Історія України
- Кореквізит: Зовнішня політика України; Міжнародні відносини та світова політика.
Короткий зміст навчальної програми:
Предмет, завдання і методологія вивчення курсу “Дипломатія України”. Витоки національної державності та вітчизняної дипломатії. Дипломатія Запорізької Січі й козаччини. Дипломатія Української козацької держави (з середини ХVІІ-до кінця ХVІІІ ст.). Українська Народна Республіка, Радянська Україна та Західно-Українська Народна Республіка у системі міжнародних відносин на початку ХХ ст. Українська дипломатія у міжвоєнний період. УРСР у міжнародних відносинах воєнного та періоду міжблокового протистояння. Дипломатія незалежної України (1991-2015 рр.). Дипломатична служба України у системі міжнародних відносин (кінець ХХ – початок ХХІ ст.).
Рекомендована література:
1. - Васильєва-Чекаленко Л.Д. Україна в міжнародних відносинах (1944-1996 рр.). – К., 1998.
2. Головченко В., Матвієнко В. Дипломатична історія України від найдавніших часів до ХІХ століття. – К., 2007.
3. Нариси з історії дипломатії України /[О.І.Галенко, Є.Є.Камінський, М.В.Кірсенко та ін.]; За ред. В.А.Смолія. – К.: Видавничий дім “Альтернативи”, 2001.-736с.
Методи і критерії оцінювання:
- поточний контроль (40%): усне опитування, відповіді на семінарах, написання рефератів.
- підсумковий контроль (60%): екзамен (трирівневе тестування).