Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Соціальні стандарти держав ЄС

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.M.59
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: к. політ. н., доцент Івасечко Ольга Ярославівна
Семестр: 5 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
Розуміння основних моделей соціального захисту, передумов та чинників формування соціальної політики в державах ЄС; інструментів, документальної базу соціальної політики; інституцій, які займаються розробкою та впровадженням соціальної політики; джерел та методів фінансування соціальної політики; особливостей розвитку соціальної політики і соціального захисту в державах Європейського Союзу.
Знання основних концепцій та теорій соціальної політики; проблем, категорій та понять дисципліни «Соціальні стандарти держав Європейського Союзу»; кількісних показників соціального розвитку: ПФП, ПРЛ, ІЛР; основних типів соціальної політики та факторів, що впливають на їх формування; соціальної політики, яку провадять найбільші наднаціональних організації та канали їх впливу на соціальну політику держав-членів Європейського Союзу;
Розуміння впливу міжнародних організацій на соціальну політику в державах ЄС;
Розуміння поняття бідності і шляхів її подолання; особливостей ринку праці та зайнятості, шляхи ліквідації безробіття; стратегічних напрямків та етапів розвитку соціальної політики в державах-членах ЄС.
Вміння аналізувати основні концепції і теорії з аналізу соціальної політики; застосовувати категорії і поняття з дисципліни, кількісні показники соціального розвитку ПФП, ПРЛ, ВВП в державах ЄС; визначати тип соціальної політики і фактори, що впливають на їх формування; аналізувати соціальну політику держав-членів ЄС різних типів і наднаціональних організацій; з’ясувати основні канали впливу зовнішніх суб’єктів на внутрішню соціальну політику держав ЄС; визначати принципи і механізми реалізації соціальної політики і соціального захисту в державах-членах ЄС
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Пререквізити: Міжнародні організації
• Кореквізити: Політологія
Короткий зміст навчальної програми:
Суть соціальної політики та її типи. Фінансування соціальної політики ЄС. Документальна та інституційна база соціальної політики Співтовариства. Людський розвиток. Моделі соціального захисту в державах ЄС. Шляхи підвищення рівня людського розвитку в державах-членах ЄС. Ринок праці і зайнятість в ЄС. Бідність і шляхи її подолання. Соціальна політика і соціальний захист в державах-членах ЄС.
Рекомендована література:
1. Дікон Б., Халс М., Станс П. Глобальна соціальна політика: міжнародні організації та майбутнє соціального добробуту: Пер. з англ. – К.: Основи, 1999.
2. Іванова О. Соціальна політика: теоретичні аспекти. – К.: КМ Академія, 2003. – 107 с.
3. Семигіна Т. Словник із соціальної політики. – К.: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2005. – 750 с.
4. Скуратівський В.А., Палій О.М. Основи соціальної політики: Навч.посібник. – К.: МАУП, 2002. – 200 с.
5. Соціальна політика. Словник: поняття, категорії, терміни. [Бучин М.А., Куньч З.Й., Турчин Я.Б., Ільницька У.В. та ін]. – 2-ге видання доповнене. – Львів, 2008. – 314 с.
6. Социальная политика: Учебник / Под общ. ред Н.А.Волгина. – М.: Экзамен, 2002. – 736 с.
7. Шевчук П.І. Соціальна політика та соціальна безпека людини: Навчальний посібник. – Львів: Вид-во ЛРІДУ УАДУ, 2003. – 178 с.
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (40 %): усне опитування. Виступи на семінарах.
Підсумковий контроль (60 %): залік (трьохрівневе тестування).