Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Зовнішня політика країн Азії та Африки, Північної та Латинської Америки

Спеціальність: Міжнародні відносини
Код дисципліни: 6.291.01.O.66
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Політологія та міжнародні відносини
Лектор: К.політ.н., доцент Демчишак Руслан Богданович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: заочна
Результати навчання:
У результаті вивчення модулю студент повинен:
- знати місце дисципліни в системі підготовки фахівців у сфері міжнародних відносин та особливості процесу їх підготовки в Національному університеті «Львівська політехніка»; основні поняття та критерії у сфері зовнішньої політики; основні підходи до розуміння сутності міжнародних відносин; основні чинники, які впливають на формування зовнішньої політики країн Азії та Африки, Північної та Латинської Америки; основних учасників їхні цілі, інтереси та засоби; природу конфліктів і основні напрямки співпраці у міжнародних відносинах; особливості зовнішньої політики в умовах глобалізації.
- вміти визначати основні фахові особливості випускника освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Міжнародні відносини»; характеризувати основні поняття і категорії у сфері міжнародних відносин; визначати фактори впливу учасників зовнішньої політики; виділяти типи і структурні елементи системи міжнародних відносин; вільно володіючи набутими фактами та поняттями, виокремлювати та аналізувати проблеми зовнішньополітичних відносин; аналізувати специфіку становлення сучасної системи міжнародних відносин та визначати місце в ній України
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- Перереквізит: ЄС у міжнародних відносинах, зовнішня політика країн ЦСЄ і ПСЄ .
- Коререквізит: Зовнішня політика країн Зх. Європи, зовнішня політика Росії та країн СНД.
Короткий зміст навчальної програми:
Предмет, завдання та структура курсу, його актуальність і зв’язок з іншими навчальними дисциплінами. Країни Сходу у світовій політиці, економіці, культурі. Зовнішня політика Китайської Народної Республіки.Зовнішня політика Японії. Зовнішня політика держав Корейського півострова. Країни Південно – Східної Азії в регіональній та світовій політиці. Зовнішня політика Республіки Індія. Зовнішня політика Ісламської Республіки Пакистан. Зовнішня політика Ісламської Республіки Іран. Зовнішня політика Туреччини. Країни Близького Сходу у регіональній та світовій політиці. Країни тропічної Африки. Південно-Африканська республіка. Головні тенденції розвитку країн Північної Америки у ХХ ст. Сполучені Штати Америки в системі міжнародних відносин Пріоритетні напрямки зовнішньої політики Канади на сучасному етапі Основні тенденції розвитку країн Латинської Америки Інтеграційні процеси в Латинській Америці та їх особливості Основні вектори та особливості зовнішньополітичного курсу країн Латинської Америки в другій половині ХХ – ХХІ ст.
Рекомендована література:
• Арабский мир в конце XX века. – М., Наука, 1996
• Белокреницкий В.Я., Москаленко В.А., Шаумян Т.Л. Южная Азия в современном мире.- Нью –Йорк: Эдвин Меллен, 2001.
• Васильев Л.С. История Востока. –В 2-х тт. –Т.2. –Москва, 1998.
• Гон М. Новітня історія країн Азії в повоєнний період. –Рівне,2000.
• Іваницька О.П.Зовнішня політика країн Західної Європи та Північної Америки у постбіполярний період (1990 і - 2000-і роки) : навчальний посібник / О.П. Іваницька . – Київ : Слово, 2012 . – 719 с.
• Мельничук Н. Лідерство США в умовах глобальних трансформацій / Н.Мельничук // Політичний менеджмент, 2013. – №1-2(57-58). – 244 с
Методи і критерії оцінювання:
Поточний контроль (40%): усне опитування, виступи на семінарах, написання рефератів. Підсумковий контроль (60%): екзамен (трьохрівневе тестування).