Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Гігієна та асептика і екомоніторинг
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.2
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доцент Петріна Романа Омелянівна
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати основні означення, поняття і характеристики джерел водопостачання, грунту, повітряного середовища, гігієнічну характеристику продуктів харчування та гігієни праці;
• вміти давати гігієнічно-санітарну характеристику чинників довкілля на виробничого середовища, їх несприятливого впливу на організм людини та профілактики їх шкідливої дії
• мати уявлення про основні методи досліджень факторів довкілля та показників здоров’я людини
• вміти давати гігієнічно-санітарну характеристику чинників довкілля на виробничого середовища, їх несприятливого впливу на організм людини та профілактики їх шкідливої дії
• мати уявлення про основні методи досліджень факторів довкілля та показників здоров’я людини
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити: загальноосвітній рівень
корекевізити: загальна та неорганічна хімія, мікробіологія, токсикологічна хімія
корекевізити: загальна та неорганічна хімія, мікробіологія, токсикологічна хімія
Короткий зміст навчальної програми:
Гігієна, навколишнє середовище і здоров’я. Гігієнічне нормування. Історія розвитку гігієни. Гігієна повітряного середовища. Гігієна води і водопостачання населених місць. Гігієна грунту і очистка населених місць. Гігієна харчування. Харчові отруєння та їх профілактика. Гігієна праці. Здоровий спосіб життя і питання особистої гігієни. Виробнича санітарія. Дезінфекція. Дезінсекція. Дератизація. Екомоніторинг
Рекомендована література:
1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Загальна гігієна з основами екології. –К.: Здоров’я, 1999. - 692 с.
2. Загальна гігієна: навчальний посібник /І.В.Сергета, Б.Р.Бойчук, С.О.Латанюк та ін. -Тернопіль: Укрмедкнига, 1999. -133 с.
3. Загальна гігієна: Посібник для практичних занять /За загальною ред. Даценко 1.1.— Львів: Світ, 2001. — 472 с.
4. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К.: Здоров’я, 2002. – 288 с.
5. Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К.: Здоров’я, 2002. – 256 с.
6. Гигиена и производственная санитария / Л.С.Стрельников, В.В.Чикиткина, О.П.Стрилец и др. – Х.: Изд-во НФаУ, 2006. – 400 с
2. Загальна гігієна: навчальний посібник /І.В.Сергета, Б.Р.Бойчук, С.О.Латанюк та ін. -Тернопіль: Укрмедкнига, 1999. -133 с.
3. Загальна гігієна: Посібник для практичних занять /За загальною ред. Даценко 1.1.— Львів: Світ, 2001. — 472 с.
4. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К.: Здоров’я, 2002. – 288 с.
5. Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К.: Здоров’я, 2002. – 256 с.
6. Гигиена и производственная санитария / Л.С.Стрельников, В.В.Чикиткина, О.П.Стрилец и др. – Х.: Изд-во НФаУ, 2006. – 400 с
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з практичних занять, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)