Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Загальна мікробіологія і вірусологія, частина 2
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.27
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доц., к.б.н. Червецова Вероніка Геннадіївна
Семестр: 4 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
•знання будови про- та еукаріотичних клітин;
•знання морфологічних, культуральних, фізіологічних та біохімічних властивостей мікроорганізмів;
•знання класифікації, генетики та екології мікроорганізмів;
•знання будови, розповсюдження та значення вірусів для здоров’я людини, вірусні захворювання, їхнє розповсюдження та способи лікування;
•знання основ мікробіологічного та санітарного контролю виробництва;
•знання завдань і напрямів сучасної мікробіології.
•знання морфологічних, культуральних, фізіологічних та біохімічних властивостей мікроорганізмів;
•знання класифікації, генетики та екології мікроорганізмів;
•знання будови, розповсюдження та значення вірусів для здоров’я людини, вірусні захворювання, їхнє розповсюдження та способи лікування;
•знання основ мікробіологічного та санітарного контролю виробництва;
•знання завдань і напрямів сучасної мікробіології.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
Органічна хімія; анатомія; гігієна та асептика і екомоніторинг; гігієнічні основи охорони продуктів харчування
кореквизити:
Біохімія та молекулярна біологія, Ч.1., Ч.2.
Органічна хімія; анатомія; гігієна та асептика і екомоніторинг; гігієнічні основи охорони продуктів харчування
кореквизити:
Біохімія та молекулярна біологія, Ч.1., Ч.2.
Короткий зміст навчальної програми:
Культивування і ріст мікроорганізмів. Вплив факторів зовнішнього середовища на життєдіяльність мікроорганізмів. Обмін речовин (метаболізм) у мікроорганізмів. Спиртове, молочнокисле і пропіоновокисле бродіння. Дихання (цикл Кребса і дихальний ланцюг). Генетика мікроорганізмів. Генетичні рекомбінації прокаріот. Регуляція метаболізму у мікроорганізмів. Екологія мікроорганізмів. Розповсюдження мікроорганізмів у повітрі, воді, ґрунті. Взаємовідношення мікроорганізмів. Нормальна мікрофлора людини. Клінічна мікробіологія. Захворювання, спричинені різними видами мікроорганізмів.
Рекомендована література:
1. Мікробіологія: підручник: [для студ.вищ.навч.закл.]/ С. П. Гудзь, С. О. Гнатуш, І. С. Білінська. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. – 360 с.
2. Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A. Microbiology, Third Edition. – Dubuque: WCB, 1996. – 936 p.
3. Червецова В. Г. Мікробіологія: консп. лекцій для студентів Інституту хімії та хімічних технологій / В.Г. Червецова. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 176 с.
2. Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A. Microbiology, Third Edition. – Dubuque: WCB, 1996. – 936 p.
3. Червецова В. Г. Мікробіологія: консп. лекцій для студентів Інституту хімії та хімічних технологій / В.Г. Червецова. – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2016. – 176 с.
Методи і критерії оцінювання:
•Письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (20 балів)
•Латинські назви (диктант – 10 балів)
• Проміжна контрольна робота (10 балів)
•Підсумковий контроль (60 балів, іспит): письмова компонента – 50 балів, усна компонента – 10 балів
•Латинські назви (диктант – 10 балів)
• Проміжна контрольна робота (10 балів)
•Підсумковий контроль (60 балів, іспит): письмова компонента – 50 балів, усна компонента – 10 балів