Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Біотехнологія білків
Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.02.E.99
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доцент Губрій Зоряна Василівна
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• застосовувати набуті знання і розуміння для ідентифікації, формулювання і вирішення завдань створення та функціонування біотехнологічних виробництв;
• Працювати із промисловими продуцентами та лабораторними біооб’єктами біологічно-активних речовин різного походження в умовах лабораторії та виробництва.
• визначати та оптимізувати технологічні параметри біотехнологій для забезпечення нормального проведення технологічного процесу.
• Вибирати оптимальні режими технологічних циклів для різних типів обладнання з урахуванням властивостей сировини, особливостей технологічного циклу та можливих технічних та економічних вимог
• Працювати із промисловими продуцентами та лабораторними біооб’єктами біологічно-активних речовин різного походження в умовах лабораторії та виробництва.
• визначати та оптимізувати технологічні параметри біотехнологій для забезпечення нормального проведення технологічного процесу.
• Вибирати оптимальні режими технологічних циклів для різних типів обладнання з урахуванням властивостей сировини, особливостей технологічного циклу та можливих технічних та економічних вимог
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: Біологія; Загальна мікробіологія і вірусологія; Загальна біотехнологія
Кореквізити: Біоінженерія (клітинна, генетична).
Кореквізити: Біоінженерія (клітинна, генетична).
Короткий зміст навчальної програми:
Сировина для промислового одержання біологічно активних сполук і білкових препаратів. Типова технологічна схема синтезу мікробного кормового білка. Особливості вирощування кормових дріжджів в залежності від типу використовуваної сировини. Мікроорганізми-продуценти, умови культивування, технологічні параметри та особливості. Біотехнологія грибного протеїну. Особливості культивування грибних культур – продуцентів білка, переваги грибного протеїну. Біотехнологія виробництва амінокислот мікробіологічним методом. Одержання L-лізину, L-глутамінової кислоти, L-триптофану, виділення, очистка, препарати на їх основі.
Рекомендована література:
1. Яворська Г.В., Гудзь С.П., Гнатуш С.О. Промислова мікробіологія.- Львів, 2008.- 256с.
2. Степанов В.М. Молекулярная биология. Структура и функция белков.- М.: Изд-во МГУ: Наука, 2005.- 336с.
3. Егорова Т.А., Клунова С.М., Живухина Е.А. Основы биотехнологии.- М.: Академия, 2005.- 2008с.
4. Грачева И.М., Гаврилова Н.Н., Иванова Л.А. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и жиров. - М.: Пищевая промышленность, 1980. - 448 с.
5. Стахеев И.В. Биотехнология малотоннажного производства микробного протеина. – Минск:Навука і техніка, 1991. – 264с.
6. Бабьева И.П., Чернов И.Ю. Биология дрожжей.- М.: Товарищество науч. изд. КМК, 2004. - 221с.
2. Степанов В.М. Молекулярная биология. Структура и функция белков.- М.: Изд-во МГУ: Наука, 2005.- 336с.
3. Егорова Т.А., Клунова С.М., Живухина Е.А. Основы биотехнологии.- М.: Академия, 2005.- 2008с.
4. Грачева И.М., Гаврилова Н.Н., Иванова Л.А. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и жиров. - М.: Пищевая промышленность, 1980. - 448 с.
5. Стахеев И.В. Биотехнология малотоннажного производства микробного протеина. – Минск:Навука і техніка, 1991. – 264с.
6. Бабьева И.П., Чернов И.Ю. Биология дрожжей.- М.: Товарищество науч. изд. КМК, 2004. - 221с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (70 % контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 % контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)