Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Процеси та апарати біотехнологічних виробництв

Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.69
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: ас. Кархут Андрій Ігорович
Семестр: 6 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати методи розрахунків матеріальних та теплових балансів ферментації, визначення необхідних характеристик основного та допоміжного обладнання ферментації, обладнання для підготовки та стерилізації живильного середовища та аераційного повітря.
• знати основні конструкції та обв’язку ферментерів, матеріали для їх виготовлення, теплоносії та холодоагенти що використовуються в технологічних операціях.
• вміти розрахувати та вибрати необхідний ферментер, спосіб стерилізації середовища та вибрати стерилізаційне обладнання, розрахувати витрати теплоносіїв та аераційного повітря, підібрати насосне обладнання.
• вміти розробляти апаратурно-технологічні схеми ферментації та передферментаційних процесів.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
Пререквізити: загальна біотехнологія (ч.1), процеси та апарати біохімічної інженерії.
Кореквізити: математичне моделювання мікробіологічних процесів.
Короткий зміст навчальної програми:
Інтегральні стехіометричні рівняння ферментації. Визначення ємкості ферментера періодичної та неперервної дії. Розрахунки теплових ефектів ферментації. Розрахунки аераторів та перемішуючих пристроїв. Конструкції ферментерів. Типова обв’язка ферментера. Механічні розрахунки ферментаційного обладнання. Передферметнаційні процеси. Нагрівання і охолодження сумішей. Транспортування рідин і сипучих речовин. Підготовка та стерилізація живильного середовища. Стерилізація аераційного повітря. Апаратура для поверхневого культивування.
Рекомендована література:
1. Процеси і апарати мікробіологічної та фармацевтичної промисловості / Ю.І. Сидоров, Р.Й. Влязло, В.П. Новіков, Львів: Інтелект-Захід, 2008. – 736 с.
2. Процеси і апарати хіміко-фармацевтичної промисловості / Ю.І. Сидоров, В.І. Чуєшов, В.П. Новіков, Вінниця: Нова книга, 2009. – 816 с.
3. Промышленная микробиология / под редакцией проф. Н.С. Егорова, М.: Высшая школа, 1989. – 688 с.
4. Биотехнология (в восьми томах) / под редакцией Н.С. Егорова и В.Д Самуилова, М.: Высшая школа, 1987.
Методи і критерії оцінювання:
• усне опитування, практичні заняття, розрахункова робота, контрольні роботи – 30 балів;
• підсумковий контроль - 70 балів ( контрольний захід, іспит): письмово-усна форма.