Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Гігієнічні основи охорони продуктів харчування

Спеціальність: Біотехнології та біоінженерія
Код дисципліни: 6.162.00.O.18
Кількість кредитів: 3.5
Кафедра: Технологія біологічно-активних сполук, фармації та біотехнологія
Лектор: доц. , к.б.н. Червецова Вероніка Геннадіївна
Семестр: 3 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати усі можливі шкідливі хімічні речовини, які спричинюють забруднення продуктів харчування та продовольчої сировини;
• знати шляхи пошуку нових харчових ресурсів, застосування харчових та кормових добавок, впровадження нових технологій виробництва та зберігання харчових продуктів;
• знати різні види мікроорганізмів, які викликають харчові отруєння.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
Органічна хімія; анатомія; гігієна та асептика і екомоніторинг
кореквизити:
Біохімія та молекулярна біологія, Ч.1., Ч.2., загальна мікробіологія і вірусологія, Ч.2.
Короткий зміст навчальної програми:
Методи вивчення харчових продуктів та сировини речовинами хімічного та біологічного походження. Гігієнічне регламентування шкідливих речовин у харчових продуктах. Нітрати і нітрити. Важкі метали. Пестициди. Мікотоксини. Канцерогенні речовини. Радіаційне забруднення. Харчові добавки. Харчові токсикоінфекції та харчові інтоксикації. Збалансоване харчування.
Рекомендована література:
1. Домарецький В.А., Златєв Т.П. Екологія харчових продуктів. – К.: Урожай, 1993. – 192 с.
2. Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини. – К.: Лібра, 1999. – 272 с.
3. Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів: підручник/ Т.М.Димань, Т.Г.Мазур. – К.: ВЦ «Академія», 2-11. – 520 с. (Серія «Альма-матер»)
Методи і критерії оцінювання:
Методи вивчення харчових продуктів та сировини речовинами хімічного та біологічного походження. Гігієнічне регламентування шкідливих речовин у харчових продуктах. Нітрати і нітрити. Важкі метали. Пестициди. Мікотоксини. Канцерогенні речовини. Радіаційне забруднення. Харчові добавки. Харчові токсикоінфекції та харчові інтоксикації. Збалансоване харчування.