Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Основи промислової екології, частина 1

Спеціальність: Екологія
Код дисципліни: 6.101.01.E.81
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Екологія та збалансоване природокористування
Лектор: д.т.н., професор Дячок Василь Володимирович
Семестр: 7 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Програмні компетентності:
• формування фундаментальних знань про особливості використання природних ресурсів різними виробництвами і впливу цих виробництв на навколишнє природне середовище; набуття компетентностей щодо екологізації виробничих процесів.
• вивчення основних теоретичних положень одинарних гідродинамічних, теплових, масообмінних та біологічних процесів, які складають основу технології очищення антропогенних рідких та газових потоків, переробки та утилізації твердих відходів.
• здатність до вибору природоохоронних, природозахисних та природовідновних методів вирішення спеціалізованих екологічних задач, критичного оцінювання отриманих результатів та захисту прийнятих рішень.
Програмні результати:
• уміти виявляти джерела забруднення довкілля викидами та відходами; проводити системний аналіз технологічних процесів; здійснювати розрахунок очисних інженерних споруд; проектувати технологічні схеми очищення промислових викидів; проводити обґрунтування вибору обладнання для реконструкції діючих та створення нових екологічно чистих виробництв.
Результати навчання:
• ознайомлення із сучасними конструкціями очисної апаратури, діючими стандартами та нормативними актами;
• розробка досконалих технологій очищення виробничих скидів та викидів, грамотне проектування очисних (утилізаційних) установок;
• розвиток у студента навичок у веденні інженерних обчислень, підбір та вибір основного та допоміжного обладнання;
• уміння користуватись довідковою, періодичною та технічною літературою, методичними рекомендаціями; набуття навичок у проведенні аналізу отриманої інформації, здатності приймати самостійно інженерні рішення в кожному конкретному випадку.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• інженерна екологія;
• вища математика;
• фізика
Короткий зміст навчальної програми:
Різновидність процесів, обладнання та технологій очищення промислових викидів зводиться до вивчення значної кількості типових технологій, методів та способів, з яких можуть бути синтезовані виробничі очисні споруди різного виду складності. В даному курсі вивчають механічні, фізичні, фізико-хімічні, хімічні та біологічні методи очищення промислових відходів; найпростіші методи та способи контролю забрудненості навколишнього середовища, машини, апарати, обладнання та технологічні схеми для їх реалізації. Наводяться приклади розрахунку та проектування обладнання для здійснення технологічного процесу очищення.
Рекомендована література:
1. Фізико-хімічні основи технології очищення стічних вод/ за заг. редакц. проф. А.К.Запольського/. -К.: Лібра, 2000. –552 с.
2. Бурдіян Б.Г., Дерев’янко В.О., Кривульченко А.І. Навколишнє середовище та його охорона. -К.: Вища школа, 1993. –227 с.
3. Балабеков О.С., Балтабаев Л.Ш. Очистка газов в химической промышленности. Процессы и аппараты. -М.: Химия, 1991. –251 с.
4. Запольський А. К. Водопостачання, водовідведення та якість води. – К.: Вища школа. – 2005. – 671 с.
Методи і критерії оцінювання:
• Поточний контроль, усне опитування, (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмова форма (70%)