Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Оцінка життєвого циклу

Спеціальність: Екологія
Код дисципліни: 6.101.02.E.96
Кількість кредитів: 5
Кафедра: Екологія та збалансоване природокористування
Лектор: к.с-г.н., асистент Тимчук Іван Степанович
Семестр: 8 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
Програмні компетентності:
• формування фундаментальних знань про особливості використання природних ресурсів різними виробництвами і впливу цих виробництв на навколишнє природне середовище; набуття компетентностей щодо екологізації виробничих процесів.
• здобуття навиків проведення екологічного та економічного аналізу продукції та освоєння принципів проведення оцінки життєвого циклу продукції.
Програмні результати:
• вміти визначати екологічні впливи продукції на всіх стадіях життєвого циклу при виробництві, використанні чи утилізації, та запропонувати альтернативи для його мінімізації.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Екологічна оцінка;
• Раціональне природокористування та ресурсозбереження;
• Оцінка ризику в екології.
Короткий зміст навчальної програми:
Суть оцінки життєвого циклу, її цілі та застосування. Зв’язок ОЖЦ з іншими засобами екологічного аналізу. Визначення системи виробництва, що підлягає ОЖЦ. Інвентаризація ресурсів та забруднень. Категорії продуктів і типи розподілу ресурсів та викидів. Аналіз екологічного впливу. Методи оцінки екологічного впливу при оцінюванні життєвого циклу. Оцінювання життєвого циклу та розвиток продукту. Зелений маркетинг та оцінювання життєвого циклу.
Рекомендована література:
1. Гридэл Т.Е., Алленби Б.Р. Промышленная экология: Учеб. пособие для вузов / Пер. с англ. под ред. проф. Э.В.Гирусова. — М.: ЮНИТИ — ДАНА, 2004. — 527 с.;
2. ДСТУ ISO 14040:2004 Екологічне керування. Оцінювання життєвого циклу. Принцип та структура;
3. ДСТУ ISO 14040:2004 Екологічне керування. Оцінювання життєвого циклу. Визначення цілі і сфери застосування інвентаризації;
4. ДСТУ ISO / TR 14049:2004 Екологічне керування. Оцінювання життєвого циклу. Приклади використання ISO 14041 для визначення цілі і сфери застосування та аналізування інвентаризації.
Методи і критерії оцінювання:
• поточний контроль, усне опитування (30%)
• підсумковий контроль (контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)