Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Менеджмент

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.O.1
Кількість кредитів: 3
Кафедра: Маркетинг і логістика
Лектор: доц. Балик У.О.
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
В результаті вивчення дисципліни, фахівець повинен:
- знати: теоретичні засади підприємництва та управлінської діяльності; сутність економічних відносин власності на засоби виробництва; характеристику організаційно-правових форм підприємництва; технологію заснування власної справи; ринкову організацію господарювання; типовий алгоритм бізнес-планування; процес, функції та методи менеджменту; методи оптимізації управлінських рішень; сутність витрат виробництва, доходу, прибутку.
- вміти: обґрунтувати вибір виду, сфери та організаційно-правової форми підприємницької діяльності; розробити бізнес-план та розрахувати показники оцінки його ефективності; обчислити показники ефективності підприємницької діяльності; приймати оптимальні управлінські рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
- пререквізит: основи екомічної теорії, підприємництво, економіка підприємства
- кореквізити: захист магістерської кваліфікаційної роботи
Короткий зміст навчальної програми:
Сутність, значення та особливості розвитку менеджменту. Організації як об’єкти управління. Функції та технологія управління. Методи менеджменту. Управлінські рішення. Керівництво та лідерство в організації.
Рекомендована література:
1. Мочерний С.В. Основи економічних знань. Видання друге, уточнене. – К., 2001. 2. Коваль З. О., Тивончук О. І. Підприємництво і менеджмент. Навчальний посібник. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2009. 172 с. Формат 145 х 215. М’яка обкладинка. 3. Гальчинський А.С. та ін. Основи економічної теорії. – К., 2005. 4. Курс экономической теории. Под ред. М.Н.Чуприна. – Киров, 2004. 5. Уткин Э.А., Бутова Т.В. Экономическая теория: вопросы и ответы. – М., 2001. 6. Баб’як М.Н. Економічна теорія: Навч. посіб. / М.Н. Баб’як, Л.А. Пешенкова, А.В. Рибчук. — К.: ЦНЛ, 2005. 7. Економічна теорія. Політична економія: Підручник. — 2-ге вид. / За ред. В.Д. Базилевича. — К.: Знання-Прес, 2005. 8. Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Сучасна економіка: Навч. посіб. — К.: Вища шк., 2005. 9. Мочерний С.В. Економічна теорія: Підручник / С.В. Мочерний, М.В. Довбенко. — К.: Академія, 2005. 10. Основи економічної теорії: Політекономічний аспект: Підручник / За ред. Г.Н. Климка, В.П. Нестеренка. — К.: Знання-Прес, 2004. 11. Політична економія: Навч. посіб. / За ред. В.О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова. — К.: Академвидав, 2004. 12. Політекономія: Навч. посіб. / За заг. ред. Г.А. Оганяна. — К.: МАУП, 2003. 13. Сломан Дж. Экономикс / Дж. Сломан, М. Сатклифф. — СПб.: Питер, 2005. 14. Чепінога В.Г. Основи економічної теорії: Навч. посіб. К.: Юрінком-Інтер, 2003. 15. Экономическая теория в ХХI в. Экономика Постмодерна. / Под ред. Ю.М. Осипова и др. — М.: Экономист, 2004. 16. Биконя С.Ф. Поведінка монополій в умовах перехідної економіки // Актуальні проблеми економіки. — 2005. — № 5. 17 Бревнов А.А. Основы экономической теории: Учеб. пособие. — Х.: Одиссей, 2004. 18. Бутук А.И. Экономическая теория: Учеб. пособие. — 2-е изд. — К.: Викар, 2003. 19. Гальчинський А.С., Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Основи економічних знань. — 2-ге вид. — К.: Знання-Прес, 2004 р. 20. Гриценко А. Гроші: виникнення, сутність, функції та агрегати // Економіка України. — 2005. — № 3. 21. Дорошевский М.В. Основы экономики: Учеб пособие / М.В. Дорошевский, Г. В. Мысливец. — К.: МАУП, 2004. 22. Міжнародна економіка: Підручник / А.П. Румянцев, В.В. Рокоча. — К.: Знання-Прес, 2003. 23. Основи економічної теорії: Підручник / О.О. Мамалуй, О.А. Гриценко, Г.Ю. Данопих та ін.; За заг. ред. О.О. Мамалуя. — К.: Юрінком Інтер, 2003. 24. Основи економічної теорії. — Підручник / За ред. В.А. Предборського. — К.: Кондор, 2002. 25. Супрун В.П. Деякі проблеми антимонопольно-конкурентної політики в Україні // Актуальні проблеми економіки. — 2005. — № 7.
Методи і критерії оцінювання:
- поточний контроль (30%): розв'язування задач, усне опитування
- підсумковий контроль (70%): модульний та семестровий контроль