Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua
Методологія наукових досліджень
Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.O.3
Кількість кредитів: 6
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: професор Шевчук Лілія Іванівна, доцент Хлібишин Юрій Ярославович
Семестр: 1 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• знати теоретичні основи технологій харчових виробництв та володіти методологією наукових досліджень;
• знати методи хімічного та фізико-хімічного аналізу сировини, матеріалів та готової продукції харчової промисловості;
• знати конструкції та принципи роботи сучасного обладнання та устаткування харчових виробництв;
• вміти оцінити вплив технологічних чинників на склад кінцевого продукту;
• вміти встановлювати зв'язок отриманих даних із результатами математичного моделювання хімічних перетворень органічних речовин у харчових виробництвах;
• вміти управляти виробничими процесами, приймати раціональні технічні й технологічні рішення.
• знати методи хімічного та фізико-хімічного аналізу сировини, матеріалів та готової продукції харчової промисловості;
• знати конструкції та принципи роботи сучасного обладнання та устаткування харчових виробництв;
• вміти оцінити вплив технологічних чинників на склад кінцевого продукту;
• вміти встановлювати зв'язок отриманих даних із результатами математичного моделювання хімічних перетворень органічних речовин у харчових виробництвах;
• вміти управляти виробничими процесами, приймати раціональні технічні й технологічні рішення.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Органічна хімія
• Фізична хімія
• Інноваційні харчові технології
• Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
• Фізична хімія
• Інноваційні харчові технології
• Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
Короткий зміст навчальної програми:
Методологічні та організаційні основи наукових досліджень. Організація наукових досліджень та науково-дослідних робіт. Вибір напрямку наукового дослідження та етапи науково-дослідної роботи. Пошук, накопичення та обробка наукової інформації. Основи технічної творчості. Основні закономірності творчого процесу. Організаційні аспекти наукової діяльності. Методи наукових досліджень. Проведення експериментальних досліджень та обробка одержаних результатів. Способи оптимізації наукового експерименту. Математична обробка результатів досліджень. Методи статистичних перевірок гіпотез.
Рекомендована література:
1. Конверський А.Є. Основи методології та організації наукових досліджень: Навчальний посібник. – К. – Центр учбової літератури, 2010. – 352с.
2. Шевчук Л.І. Конспект лекцій з дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень». для студентів спеціальності 8.05130102«Хімічні технології органічних речовин» Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, Реєстр. № 4419 від 19.09.2012р. – 90с.
3. Журахівський А.В. Основи технічної творчості та наукових досліджень. / А.В.Журахівський, А.Я.Яцейко, Н.Б.Дьяченко // Навчальний посібник. – Л. – В-во Львіської політехніки, 2012. – 375с.
2. Шевчук Л.І. Конспект лекцій з дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень». для студентів спеціальності 8.05130102«Хімічні технології органічних речовин» Львів: Національний університет “Львівська політехніка”, Реєстр. № 4419 від 19.09.2012р. – 90с.
3. Журахівський А.В. Основи технічної творчості та наукових досліджень. / А.В.Журахівський, А.Я.Яцейко, Н.Б.Дьяченко // Навчальний посібник. – Л. – В-во Львіської політехніки, 2012. – 375с.
Методи і критерії оцінювання:
• Письмовий контроль (контрольна робота) - (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, залік): письмово-усна форма (70%)