Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технологія дріжджів

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.18
Кількість кредитів: 4
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: доцент Березовська Наталія Іванівна
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Мати знання науково-теоретичних основ технологій виробництва хлібопекарських дріжджів і використання їх для оптимізації технологічних процесів.
• Мати уміння здійснювати технологічні розрахунки технологічних процесів виробництва дріжджів, хіміко-технологічний та мікробіологічний контроль якості.
• Вміти розробляти та складати технологічні схеми виробництва пресованих та сушених дріжджів
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
• Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
• Інноваційні харчові технології
• Мікробіологія продуктів бродіння і виноробства
• Технологія пива та безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми:
Сировина дріжджового виробництва. Поживні солі та хімікалії у дріжджовому виробництві. Способи освітлення меляси. Характеристика хлібопекарських дріжджів. Життєдіяльність дріжджів у процесі нагромадження біомаси. Загальна характеристика схем і стадій виробництва хлібопекарських пресованих і сушених дріжджів.
Рекомендована література:
1. Е.А Скиба. Технология производства дрожжей: учебное пособие / Е.А. Скиба; Алт. гос. техн ун-т, БТИ. – Бийск: Изд-во Алт. гос. техн. ун-та, 2010. – 121 с..
2. Т.В Меледина., С.Г Давыденко., Л.М Васильева. Физиологическое состояние дрожжей: Учеб. пособие. - СПб.: НИУ ИТМО; ИХиБТ, 2013. – 48 с.
3. Т.С. Миленькая Технологическое оборудование предприятий бродильной промышленности: Курс лекций. - В двух частях. Часть 2. - Кемерово, 2004. - 84 с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт, усне опитування, контрольна робота (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)