Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Технологія вина

Спеціальність: Технології продуктів бродіння і виноробства
Код дисципліни: 7.181.01.E.17
Кількість кредитів: 7
Кафедра: Технологія органічних продуктів
Лектор: Професор Дзіняк Б.О.
Семестр: 2 семестр
Форма навчання: денна
Результати навчання:
• Знати вимоги стандартів до якості сировини, допоміжних матеріалів і готової продукції.
• Знати наукові основи сучасних технологічних процесів виноробства та способи їх практичної реалізації.
• Знати принципи технології вина, коньяку (бренді) та іншої виноробної продукції, систему та методи хіміко-технологічного, мікробіологічного та санітарно-гігієнічного контролю, класифікацію та властивості різних типів вин.
• Знати шляхи вдосконалення існуючих технологій, підвищення якості продукції та зниження її собівартості.
• Знати способи утилізації відходів і вторинної сировини виноробства.
• Вміти здійснювати технологічний процес згідно діючого регламенту з урахуванням наявного технологічного обладнання.
• Вміти розробляти і вдосконалювати технологічні процеси виноробства; вибирати оптимальні режими і параметри технологічних процесів, вирішувати завдання підвищення якості продукції.
Необхідні обов'язкові попередні та супутні навчальні дисципліни:
пререквізити:
• Технологія спирту та лікеро-горілчаних напоїв
кореквізити:
• Технологія пива та безалкогольних напоїв
Короткий зміст навчальної програми:
Технологія столових вин. Технологія міцних вин. Технологія десертних вин. Технологія ароматизованих вин. Технологія вин, насичених діоксином вуглецю. Технологія коньяку (бренді). Переробка плодово-ягідної сировини. Технологія продуктів переробки вторинних матеріальних ресурсів виноробної промисловості. Органолептична оцінка якості вин.
Рекомендована література:
1. Дзіняк Б.О., Субтельний Р.О. Технологія вина. Електронний навчально-методичний комплекс. ВНС ЛП. (http://vns.lp.edu.ua/moodle/course/view.php?id=7550). - 2015 р. - 122с.
2. Валуйко Г.Г., Домарецький В.А., Загоруйко В.О. Технологія вина. - К.: Центр навчальної літератури, 2003. - 592с.
3. Шольц-Куліков Є.П., Русаков В.О., Домарецький В.А., Фуркевич В.О. Вступ до харчової технології та інженерії (виноробство)/ За ред. Є.П. Шольца-Кулікова. - К.: УДУХТ, 2000. - 92 с.
4. Кишковский З.Н., Мержаниан А.А. Технология вина. - М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. - 504с.
Методи і критерії оцінювання:
• письмові звіти з лабораторних робіт (30%)
• підсумковий контроль (70 %, контрольний захід, екзамен): письмово-усна форма (70%)